Nyheter

FB har identifisert den sex-siktede politimannen

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk mener Fredriksstad Blad har bidratt sterkt til å identifisere den sexmisbruk-siktede politimannen ved å bruke et arkivbilde fra et foreldremøte i 2007.

På bildet opptrer mannen - som har fått sitt ansikt utpikslet - i en talesituasjon foran mødre og fedre som sitter med ryggen mot kamera. I følge FB er bildet hentet fra et møte hvor politimannen advarer foreldrene mot nettopp voksne mannfolk på internetts chattesider.

Foreldrene kjenner seg igjen

-Identifisering er et problem i norsk presse. Å finne en entydig linje er vanskelig, derfor blir det ofte til at hvert tilfelle må vurderes for seg.

Men hvis det er avisas mening å IKKE identifisere en person - slik FB i den aktuelle saken hadde bestemt seg for - så må man sørge for å ikke bruke indirekte ID-tegn og opplysninger som gjør det mulig å finne ut hvem personen er.

Bruken av arkivbildet er et slikt ID-tegn; foreldrene som sitter på bildet - riktignok med ryggen til - vil selvsagt kjenne seg igjen øyeblikkelig. Dermed er veien kort til at informasjonen om hvem politimannen er sprer seg til en langt større krets, påpeker Bodahl-Johansen.

Forsvarer beslutningen

Også IJ-leder og tidligere journalist og vaktsjef i FB, Frode Rekve mener FB burde spart seg for bruken av foreldremøte-bildet. Rekve mener bildet kun er egnet til å ringe inn den siktede politimannen.

FBs nyhetsredaktør Roy Freddy Andersen forsvarer imidlertid avisas valg:

-Vi har diskutert dette spørsmålet veldig nøye og vi er helt sikre på at vi har tatt en riktig beslutning. Først og fremst fordi vedkommende politimann på bildet snakker til ungdommenes foreldre om nettvett og kriminalitet på internett.

Vedkommende har ønsket en kontakt med foreldrene om dette viktige temaet - og fått opparbeidet seg stor tillit. Bildet har derfor stor aktualitet i forhold til den svært alvorlige siktelsen som dreier seg om nettopp sexmisbruk på nettet.

For øvrig kan ingen av personene på bildet gjenkjennes, ei heller er det elementer i rommet som viser hvor bildet er tatt, understreker nyhetsredaktør Andersen.

-Har dere fått mange reaksjoner på bruken av arkivbildet?

-Nei, kun en eneste e-post, opplyser Roy Freddy Andersen til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen