Nyheter

Mer penger til ferie

Flere av oss legger igjen planer for når og hvor vi vil reise på ferie.

USA er også i år i skuddet, men flere og flere av oss vil til Asia og de øvrige skandinaviske land, går det fram av en ferieundersøkelse som ble presentert på Lillestrøm torsdag.

En landsomfattende ferieundersøkelse er for syvende år på rad gjort av analysebyrået InFact på vegne av Berg-Hansen Reisebureau AS, og ble presentert i tilknytning til åpningen av den årlige reiselivsmessen på Lillestrøm.

Vår ferielyst er ikke blitt knekket av finanskrisen, og vi planlegger som om den nå er over. Ferieundersøkelsen konkluderer med at flere av oss vil bruke mer penger, mens færre vil bruke mindre på feriene.

Tre ønskemål

Nordmenns reiselyst var også stor i 2009, men mer preget av usikkerhet enn i år. Færre ønsket å reise utenlands og flere valgte å legge ferien til Norge.

– Det er tre ønskemål som må oppfylles når norske kvinner og menn planlegger sommerferien. Først kommer god mat og drikke, deretter tid med familien, og så sol og varme. Fest og moro prioriterer vi sist, sier kommunikasjonssjef Anne M. Koefoed i Berg-Hansen.

Mens tid med familien var viktigst i 2009, vurderes god mat og drikke som minst like viktig i år. Samtidig er kvinners ønske om tid med familien mye sterkere enn hos menn.

Ønsket om kulturelle opplevelser får mer og mer oppslutning og støttes av 55 prosent av de spurte i undersøkelsen. Derimot avtar det norske folks cruisedrømmer. Mens nesten halvparten i fjor drømte om cruiseferie, er det i år bare 37 som har slik ferieform i tankene.

Storbyferie

Storbyferie har i flere år vært en viktig ferieform for nordmennene, og den beregnes hovedsakelig som ferietur nummer to. En viktig grunn til at storbyferie har fått slik innpass, er de siste års fremvekst av direkteruter både til europeiske og mer fjerntliggende feriemål og ikke minst flyselskapenes prispolitikk og de valutariske forholdene.

– Vi blir aldri lei storbyferier. Og når vi velger, er Roma den klare favoritten. Deretter kommer favoritter som London, Paris, Barcelona og Praha. I kjølvannet kommer New York og Berlin.

– Berlin tar nok over for København som gradvis har sunket i popularitet. Den tyske hovedstad oppleves som mer spennende, har mye å by på, mange direkte avganger fra Norge, og ikke minst rimelig mat og overnatting, sier Koefoed. (ANB-NTB)

Mer fra Dagsavisen