Nyheter

Artsregistrering - en ny folkesport

Artsregistrering av fugler, dyr, insekter og planter er blitt en ny folkesport her i landet.

Et nytt nettsted for artsobservasjoner ble åpnet 5. mai i år. Tre uker etter lanseringen hadde 1.200 personer registrert seg som rapportører, og antall registrerte artsfunn har passert 100.000, opplyser Artsdatabanken.

Blant de innmeldte funnene er det 15.000 registreringer av rødlistearter, det vil si truede og sårbare arter som står på «Norsk rødliste 2006». Som eksempler nevnes tre fugler – åkerrikse som er kritisk truet, og hubro og vepsevåk som er sterkt truet. Antallet registrerte funn av disse artene siden 5. mai er henholdsvis 38, 34 og 123, blir det opplyst.

Av andre arter nevnes to funn av øyenstikkeren stor blålibelle, som på rødlista er oppført som kritisk truet.

Revidert rødliste

Direktør Ivar Myklebust i Artsdatabanken sier til NTB at det er mangelfull kunnskap om mange av artene på rødlista.

– Det at mange melder om nye funn kan medføre at arter får en annen vurdering på neste rødliste i 2010, sier Myklebust.

Han tror dette i så fall særlig vil gjelde insektarter, og i mindre grad store dyr og fugler.

Kjøttmeis og småkryp

Langt fra alle observasjonene er oppsiktsvekkende. Artsdatabanken opplyser at artsfunn nummer 100.000 ble registrert tirsdag 27. mai klokka 22.53. Rapportøren fra Buskerud meldte inn en kjøttmeis. Samme person har foreløpig lagt inn over 1.200 rapporter på til sammen over 100 fuglearter.

Artsdatabasens oppsummering omfattet inntil fredag 30. mai 91.828 fugleregistreringer, og registrering av 4.104 vekster (karplanter, moser, lav og alger), og 2.369 virveldyr (pattedyr, reptiler og amfibier). I tillegg inneholder oversikten 3.703 meldinger om det som kalles småkryp, og som omfatter insekter og andre invertebrater.

– Formidabel suksess

Nettstedet www.artsobservasjoner.no ble offisielt åpnet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som påpekte at dette ville gi nordmenn en mulighet til å vise sin kjærlighet til naturen. Han mente at dette rapporteringsverktøyet også kan gi oss nyttig kunnskap om klimaendringer, ved at arter blir oppdaget på steder der de ikke har vært før.

Etter knapt en måned karakteriserer Artsdatabanken den nye tjenesten som «en formidabel suksess» – og oppfordrer samtidig enda flere til å rapportere sine observasjoner til nettstedet. (ANB-NTB)

Mer fra Dagsavisen