Nyheter

"Kan kun gi råd"

-Dersom Rolf Opås ikke er fornøyd med sykehusspesialisten så kan han benytte seg av second-opinion-ordningen, det vil si at han ber om å bli vurdert av en spesialist ved et annet sykehus.

Det sier rådgiver ved Helsetilsynet i Østfold, Astrid Sponheim Hunderi, i en kommentar til Opås` møte med helsevesnet.

-Ingen uforsvarlig behandling

Helsetilsynet kan, ifølge Sponheim Hunderi, ikke se at Parkinson-pasienten Opås har vært usatt for uforsvarlig behandling - selv om det er reist kritikk fra tilsynet omkring legespesialistens arbeidsforhold.

-Etter å ha gjennomgått denne saken er det ikke mulig å peke på begåtte feil som har rammet pasientens helse direkte. Derfor er det heller ingenting konkret vi kan foreta oss bortsett fra å be pasientombudet følge opp pasienten. Imidlertid tar vi hjertesukkene han framfører i sitt åpne brev til norsk helsevesen på alvor, sier Sponheim Hunderi til avisa.

-Hvilke råd kan du gi Opås som utrykker misnøye med spesialisthelsetjenesten ved Sykehuset Østfold og med fastlegen som har fått innskrenket sine muligheter til å skrive ut tilstrekkelige doser medikamenter?

-Da kan han bytte ut både fastlegen og spesialisten. Når f.eks kjemien og atmosfæren ikke stemmer eller at man er kritisk til det rent helsefaglige arbeidet som utføres så kan man, slik pasientrettighetene fungerer i dag, finne en annen fastlege og et annet sykehus med andre spesialister, opplyser rådgiver Astrid Sponheim Hunderi hos Helsetilsynet i Østfold.

Mer fra Dagsavisen