Nyheter

Krever mer tid til far

Skilsmissebarn bør tilbringe mer tid hos far, mener et utvalg nedsatt av regjeringen.

Tidligere barneminister Karita Bekkemellem mener de ikke går langt nok.

Etter det Dagsavisen kjenner til, går Barnelovutvalget inn for å utvide normen for såkalt vanlig samværsrett med barn etter samlivsbrudd. Det som i dag ofte oppfattes som en minstestandard for samvær, skal utvides til fem overnattinger i løpet av 14 dager.

Tidligere barneminister Karita Bekkemellem (Ap) er svært skuffet over at utvalget ikke går lenger. Hun mener begge foreldre skal være like mye sammen med barna etter å ha gått fra hverandre.

Barnelovutvalget er satt ned av regjeringen for å foreslå endringer i barneloven. Forslagene skal legges fram for barneminister Anniken Huitfeldt (Ap) innen utgangen av måneden.

Vanlig samvær

Foreldre står fritt til å velge hvor omfattende samvær med felles barn skal være etter et samlivsbrudd. Mange velger likevel å følge det som i barneloven kalles vanlig samværsrett. Da vil den som ikke har den daglige omsorgen, ha samvær med barnet en ettermiddag i uka, annenhver helg, 14 dager i sommerferien og jul eller påske.

Barnelovutvalget vil altså utvide en ettermiddag i uka til en overnatting. De fleste samværsforeldre er fedre, og utvalget vil derfor med sitt forslag styrke fedrenes rolle som omsorgspersoner etter samlivsbrudd.

– Det er en fornuftig økning og veldig positivt, ikke minst at normen nå vil inkludere overnatting i hverdagen, sier lederen i Foreningen 2 foreldre, Roger Sollied Johansen.

Foreningen 2 foreldre representerer mange foreldre som ikke har den daglige omsorgen, men som ønsker økt samvær med sine barn.

Diskriminerer

Det var tidligere barneminister Karita Bekkemellem (Ap) som oppnevnte Barnelovutvalget i januar i fjor. I stedet for å utvide normen for vanlig samværsrett, mener hun utvalget burde foreslå at hele normen fjernes.

– En utvidelse har ingen betydning. Det er prinsippet som er galt. Med dagens lov blir en av foreldrene, som oftest mannen, diskriminert. Vi kan ikke ha en lov som diskriminerer, sier hun.

Utvalget ønsker ikke å oppheve normen av frykt for å fjerne det som for mange fungerer som en minstestandard når de lager samværsavtaler. Det mener Bekkemellem er helt feil.

– Det bør ikke defineres en minstestandard. Foreldrene bør dele likt, 50-50. Begge bør ha like muligheter til å se barnet sitt, mener hun.

Hun kaller det et overgrep mot enkeltmennesket å ikke få se barnet sitt mer enn annenhver helg og en gang i uka. (ANB)

Mer fra Dagsavisen