Nyheter

Strengere straffer bedre enn hummerfredning

Som hardtarbeidende yrkesfisker synes Anders Langgård Jensen lite om å frede hummeren i ti år.

-Strengere straffer for tyvfiskerne og for hummerfiskerne som ikke respekterer sesongen er langt bedre virkemidler, hevder 28-åringen.

Jakten på skogens konge til lands og fiskingen etter havets kardinal til vanns er i full gang. Syd for Rauer ligger teinene tett som nettopp skogen en uke etter fangststart 1. oktober.

Her, ved den berømmelige Storegrunn, henter også Langgård Jensen opp delikatessen sjømatgourmetene liker å ha på serveringsbordet:

Tyvfisking utbredt

-Som selvstendig yrkesfisker med egen båt er dette min første hummersesong. Sånn sett føler man jo en ekstra spenning når teinene hales opp i båten, forklarer Anders fra rekka på den duvende, 30-fots store sjarken "Båtskjær".

Mandagens fangst betgenet Langgård Jensen som litt under middels. Og "litt under middels" er utvilsomt bedre enn ingenting i en sesong hvor hummeren kan være en ytterst sjelden gjest i redskapen:

-Vi pleier å si at hummer i halvparten av teinene er middels fangst. I dag ble resultatet 12 leveringsklare hummer i 34 teiner. Men i tillegg til alle hummerne som var lenger enn de nødvendige 24 centimeterne fikk jeg også en del smått. Som man selvfølgelig kaster på sjøen igjen, presiserer fiskeren.

-Tyvene har også høysesong for tida?

-Å, ja. Det er ikke mer enn et par dager siden jeg tok opp tre teiner med åpnede lokk. Tyverivirksomheten er faktisk svært så utbredt. Apropos forslaget om fredning av hummeren så vil jeg si det er stjelingen og den ulovlige fiskingen sommerstid som er hummerbestandens klart største utfordring.

Ta en tur langs restaurantbryggene i byene langs Oslofjorden sommerstid; der flommer det av hummer på tallerknene. Hvor kommer den fra? Jo, fra hobbyfiskere som gjerne vil tjene seg noen kjappe kroner i ferien, påpeker Anders Langgård Jensen.

Strengere kontroll

I sine totalt seks-sju år som ansatt på en fiskebåt og selvstendig næringsdrivende har onsingen Langgård Jensen aldri møtt en eneste representant fra myndighetene ute på feltet. Oppsynsbåtenes manglende tilstedeværelse gir fritt leide for fiskere uten samvittighet, mener 28-åringen:

-For meg er det et paradoks at myndighetene beklager seg over elendig rekruttering til fiskeryrket blant de unge - samtidig som man ikke er villig til å legge forholdene til rette for de som vil satse i denne retningen. De få av oss som investerer millioner i båt, redskap og "byråkrati" for å komme i gang bør jo kunne forvente at myndighetene luker bort de useriøse i markedet.

For å ta hummeren så er det min påstand at bare de færreste ikke-registrerte fiskerne respekterer minstemålsgrensa på 24 centimeter. Og når en hummer-tyv en ytterst sjelden gang går i "garnet" så får vedkommende en bot på kun fattige 1000 kroner.

Det er som en klapp på skuldra! En langt hyppigere kontroll fra fiskerimyndighetenes side må derfor til, oppfordrer Anders Langgård Jensen i det han setter kursen inn mot fiskehandler Skogen i Engelsviken for å levere dagens "nesten-middels" hummerfangst.

Mer fra Dagsavisen