Det kommer fram i en artikkel i sykehusets egen internavis, Stetoskopet. Hjerteseksjonen ved sykehuset ligger altså på høyt europeisk nivå og leder an her i Norge.
Den første pacemakeren ble implantert i Stockholm i 1958. Det er et hjelpemiddel for å holde en tilnærmet normal hjerterytme.
150-200 pasienter
Årlig får 150-200 pasienter i Østfold pacemaker ved Sykehuset Østfold Fredrikstad (SØF). De siste 15 årene har denne virksomheten vært sentralisert til hjerteseksjonen i SØF.
De fleste europeiske land har tradisjonelt satset mer på pacemakerbehandling enn Norge.
- Forskjellen på Norge og EU betyr neppe at Norge er fattigere. Det har vært spekulert i ulik sykelighet, uten at det har kunnet presentere sikre data som støtter det, sier seksjonsoverlege Morten Ljosland til Stetoskopet.
Han tror at den sentralisering av leger innen spesialfeltet og det høye antallet pasienter bidrar til høy kvalitet på behandlingen.
Personer som trenger pacemaker har ulike alvorlighetsgrader av forstyrret hjerterytme.
- I dag blir de fleste pacemakere lagt inn for å bedre en mer udramatisk plage pasienter opplever. Slitenhet og svimmelhet er vanlig hos pasienter med et hjerte som ikke pumper nok blod til hjernen.
- På litt lengre sikt ville svært mange av dem fått en lavere levealder, sier Ljosland.
20 minutter
Pacemakerne er i dag av mange ulike modeller. Selv om de skal sørge for at hjertet skal holde en tilnærmet normal rytme er de små av størrelse og legges rett under venstre krageben. Det gir kun en liten forhevning i huden. Pacemakeren har ledninger via blodårene til hjertet.
Selve operasjonen kan være over i løpet av bare 20 minutter. Ifølge Stetoskopet trenger pasienten normalt ikke smertestillende etter inngrepet.
- De fleste pasientene er ute dagen etter, men vi beveger oss i retning av at flere blir sendt hjem samme dag, sier seksjonsoverlege Morten Ljosland til Stetoskopet.