Nyheter

Duket for kjønnskamp om ny Ap-ordfører

*Varaordfører Kari Agerup synes det er flott at partifellene roper om likestilling i Ap. *Gruppeleder Jon-Ivar Nygård mener partiet bør velge den beste kandidaten uavhengig av kjønn.

Men bare en av de to skal overta etter ordfører Ole Haabeth.

Kampen om det prestisjetunge ordførervervet er i gang i Fredrikstad Arbeiderparti og kilder Demokraten har kontakt med røper at det i realiteten bare er to aktuelle kandidater; mannen Jon-Ivar Nygaard og kvinnen Kari Agerup.

Gamle travere

Verken trebarnsfaren Nygård eller ettbarnsmammaen Agerup er førstereisfolk i politikken. Nygård gjorde seg bemerket som AUF-leder allerede i slutten av 80-årene, mens Agerup var en profilert SV`er i en årrekke før hun meldte overgang til Ap i 1998.

Senere har Nygård avansert til gruppelederjobben, mens Agerup har tiltrådt som varaordfører etter at Wenja Ringen ba om mammapermisjon. I den utøvende politikken regnes de to som svært aktive, både fra kommunestyrets talerstol og gjennom de lokale mediene.

Ytterst få kandidater

Innad i partiet er det kun Nygård og Agerup som nevnes etter at medlemmenes frist for å melde inn ordfører- og listekandidater gikk ut 1. august.

-Vår ellers så dyktige partileder Svein Roald Hansen uttalte da Ole Haabeth kungjorde sin avgang at Fredrikstad Ap har "mange kandidater å velge i". Det er nok en sannhet neppe alle i partiet vil stå inne for. Virkeligheten er at vi bare har noen ytterst få politikere - kanskje ikke flere enn Nygård og Agerup - som er egnet til å gå inn i ordførerrollen, sier et av Aps lagsmedlemmer på Kråkerøy til Demokraten.

Grasrotmedlemmet ønsker ikke å tilkjennegi seg selv fordi han mener "løsmunnhet kan skade nominasjonsprosessen".

Et annet eldre partimedlem, fra Rolvsøy, er på bølgelengde:

-Ole Haabeth er på vei ut, Terje Moland Pedersen er blitt statssekretær og Svein Roald Hansen stortingsrepresentant. I tillegg har nybakt tobarnsmamma Wenja Ringen bedt om pause. Ergo: Vi har ikke lenger noen flere tunge, sentrale skikkelser som automatisk peker seg ut. At partiet har mange kandidater er derfor ikke riktig, sier rolvsingen.

Demokraten: - Hvem er din kandidat?

-Jeg holder en knapp på Jon-Ivar Nygård. Han er svært ung, javel - men jeg tror han har et stort potensiale. Dessuten virker han svært ryddig i sin framferd. Jeg så selvfølgelig Svein Roald Olsen var ute i Demokraten for å mane til likestilling. Men etter mitt skjønn er det ingen av jentene som går utenpå Jon-Ivar, sier Ap-sympatisøren fra Rolvsøy.

Tett til brystet

Jon-Ivar Nygård og Kari Agerup vil overfor Demokraten verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt de ønsker å stå øverst på lista. Begge mener partiet må varsles før man rykker ut med bekjentgjørelser i avisene.

-Hva synes du om at partistyremedlemmet Svein Roald Olsen vil gi bånn gass for Ap-jentene, Kari Agerup?

-Jeg synes det er flott at våre folk slåss for likestilling. Der er viktig at kvinnene også får mulighet til å innta ledende posisjoner i samfunnet - uten at jeg dermed har sagt at jeg vil ha ordførerjobben.

-Men du trives godt som varaordfører?

-Jeg stortrives! Treffer masse hyggelige mennesker og er med på mange spennende oppgaver.

Jon-Ivar Nygård oppfatter også politikerlivet som givende og meningsfylt. På spørsmål om det er viktig at Fredrikstad Ap kjører fram en kvinne i tet, sier han:

-Måtte partiet velge den beste kandidaten - uavhenig av kjønn og alder.

-Du sier ikke nei til å stå på toppen av lista dersom partiet vil ha deg på topp?

-Vel, jeg har så langt ikke fått noe spørsmål om å være listetopp. Skulle jeg få en slik oppfordring så vil jeg først fortelle partiet hva som blir mitt standpunkt, sier Jon-Ivar Nygård til Demokraten.

Stor respons

Leder i Aps nominasjonskomite, Arne Øren, bekrefter at fristen for medlemmene til å komme med innspill har gått ut.

-Men vi har ikke åpnet konvoluttene. Derfor verken kan- eller vil - jeg si noe om hva medlemmene ønsker. Først når vårt oppsett er overlevert partilagene omkring 1. oktober vil navnene bli gjort kjent, sier Arne Øren.

-Har komiteen fått inn mange konvolutter fra medlemmene?

-Jeg har ikke talt opp, men vi har en solid bunke. Et godt grunnlag å fortsette nominasjonsprosessen på, vil jeg si.

Mer fra Dagsavisen