Nyheter

Fant husvære, men ble henvist til campingvogn

De klarte selv å oppdrive en leilighet som kommunen aksepterte, ex-rusmisbrukeren Andre Thoresen og venninna Merethe Stenerud. Men da den første husleia forfalt nektet kommunen å gjøre opp med verten.

-Pinlig. Jeg opplever det som regelrett flaut overfor eieren av leiligheten. Hva skal han tro om oss? spør 26 år gamle Thoresen som gir sosialkontoret på Rolvsøy det glatte lag for behandlingen han har fått som boligsøkende de siste månedene.

180 kroner dagen

Thoresen har som flere andre brukere av sosialkontorene lest med interesse Demokratens saker om sosialklienter som blir henvist til Utne Camping. Hvor kommunen inntil nylig har betalt 12.000 kroner måneden for leie av ti kvadratmeter store sommerhytter.

-For folk som har vært, eller er på skråplanet, er det svært vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Det vet jeg alt om etter å ha bodd ufrivillig i campingvogn fra juli til oktober. Imidlertid klarte jeg nylig å skaffe meg og venninna mi tak over hodet på eget initiativ. Kuratoren aksepterte med en gang husleia på 5400 i måneden, det vil si 180 kroner dagen, forteller Thoresen og gir resten av historien:

Betalte ikke

-Vi var selvsagt kjempefornøyde og flyttet straks inn i leiligheten med det lille vi hadde. Vel en måned etter, i midten av november, kom verten og fortalte at han ikke hadde fått husleieoppgjøret fra sosialkontoret. Kuratoren skyldte på lang saksbehandling – i tillegg til å si at 100 kvadratmeter var i meste laget for to personer.

-Dermed kom dere i miskreditt hos huseieren?

-Verten, som viste seg veldig forståelsesfull overfor oss, uttalte at han var avhengig av å få inn husleieinntektene for å få ”hjula til å gå rundt”. Men han kunne likevel la oss bo gratis i et kjellerrom inntil sosialvesenet hadde ordnet opp. Vi takket for tilbudet, men må etter fem dager erkjenne at det er grisekaldt å bo i en kjeller som ikke har innlagt verken vann eller strøm. Det er faktisk varmere ute enn inne, sier Andre fortvilt.

-Hvordan er det mulig å oppholde seg i et rom som dette?

-Litt bedre enn å bo på gata – tross alt. Men vi må tilstå at uten Østfoldhallen og Elias Hamburgerbar så ville vi fryst i hjel. Vi oppholder oss der det meste av dagen, sier Andre som i neste uke skal starte på et ett år og syv måneder langt prosjekt i regi av Kriminalomsorg i Frihet:

-Jeg SKAL tilbake til livet. Og ser derfor fram til å avvikle samfunnstjenesten gjennom ”Mitt valg”.

-Jeg, som har fått stilt diagnosen insomni, må trolig belage meg på et liv som uføretrygdet. Men utfordringen nå er å klare seg på best mulig måte mens man venter på trygd, sier Marthe Stenerud.

Mer fra Dagsavisen