Nyheter

Tomtefesterne får støtte av Dørum?

Ingrid Ramona Wang synes det er urimelig at hun som tomtefester skal betale skatt på grunneierens eiendom. Nå vil justisministeren se nærmere på den spissfindige problemstillingen som flere tusen eiendomsskattebetalere i Fredrikstad rammes av.

Familien Wang på Torp eier boligen, men ikke grunnen huset står på. Likevel skal Ingrid og ektemannen Vidar betale eiendomsskatt for de 786 tomte-kvadratmeterne som familien leier for 2365 kroner året.

Prinsippet

-Jeg har ingenting i mot bonden vi leier tomt av. Snarere tvert i mot. For meg handler dette om prinsipper, ingen ting annet. Jeg tror faktisk at de utallige andre som er i tilsvarende situasjon også tenker som meg, nemlig at det er forkastelig å betale skatt på noe man ikke eier, sier Ingrid Ramona Wang som heretter skal ut med fem promille av tomteverdien på 327.550 i eiendomsskatt.

Men trolig finnes det lyspunkter i sikte både for Wang og andre som har påpekt dette forholdet overfor skatteoppkreveren Fredrikstad kommune. Lederen for Husøy Tomtefesterforening, Bernt Brinck-Johnsen, har de siste månedene lagt seg i selen både for vestfoldinger og fredrikstadfolk som er opptatt av tomtefesternes eiendomsskatteplikt.

-Foreløpig er Fredrikstad kommune den eneste i landet som krever eiendomsskatt av tomteleiere. Kommunen er således unik. Men også de unike kan ta skammelig feil; det finnes nemlig ikke hjemmel i norsk lovverk for å innkreve skatt på annen manns eiendom. Om kommunens advokat støtter seg til uttalelser og skriv fra Finansdepartementet aldri så mye, så kan altså ikke Justisdepartementet vise til noen lov som hjemler rett til en slik urettferdig håndtering av tomtefesterne, sier Brinck Johnsen.

-Hvordan vil du og Tomtefesterforbundet angripe denne saken videre?

-Jeg vil i disse dager utarbeide et åpent brev til justisminister Odd Einar Dørum hvor vi ber ham svare for uklarhetene rundt spørsmålet om hvem som betaler skatt av festet tomt. For det ER store uklarheter, sier Brinck-Johnsen som viser til et brev han nylig har fått fra Finansedepartementet. Her innrømmes det blant annet:

”Loven har ingen bestemmelser som regulerer spørsmålet om eiendomsskatt på eiendom hvor det foreligger et festeforhold”.

-Har en god sak

Arild Ruus-Simensen, advokat og generalsekretær i Norges Tomtefesteforbund sentralt, mener også familien Wang på Torp bringer et viktig poeng til torgs:

-Jeg er usikker på hvor mye tid og krefter vi kan bruke på en slik sak. Vårt forbund vil nok i stedet bruke alle mulige ressurser på å bli kvitt tomtefesteordningen i sin helhet.

Men skulle vi tenke oss at familien på Torp sammen med en gruppe andre i tilsvarende situasjon anla en privatrettslig stevning mot Fredrikstad kommune så tror jeg nok de har en god sak – ja. Det er jo uhørt at en tomteleier skal punge ut skattekroner for noe man de facto ikke eier, sier advokaten.

Mer fra Dagsavisen