Nyheter

Håndfast FMV-historie

Den var i sin tid FMV-smias uunnværlige hjelpemotor, det 18-tonns tunge aggregatet Fredrikstad Fartøyvernsenter nå forbarmer seg over. Nå håper idealistene at kjempemaskinen kan bli kronjuvelen i et nytt, lokalt motormuseum.

De har berget og konservert godt over 100 gamle FM`er , Færd`er, Sleipner-maskiner og andre lokalproduserte snekkemotorer, men aldri noen på størrelse med den FMV-bygde kolossen av en dieselmaskin.

Som Rossini

-Vi er sant å si litt stolte over operasjonen. Aggregatet er som en ser formidabelt, understreker fartøyvernsenterets talsmann Petter Fagerli i det han betrakter det tunge kranløftet.

Rundt ham står også gamle FMV`er som husker 400-hesterens glansdager:

-Fredrikstad Mekaniske Verksted bygget i årenes løp mange motorer. Denne ble laget omkring 1953 – som nødaggregat for smia. Mye i bruk var den ikke, men jeg minnes likevel lyden fra da vi ”fyrte`n” opp. Den summet som et klassisk orkesterverk, nesten som en Rossini-komposisjon, smiler Oddvar Sundby.

-Hva synes du om initiativet fra Fagerli & Co?

-Fantastisk. Det er prisverdig at noen tar hansken på denne måten. Hjelpemotoren, som til og med er inntakt, ville garantert endt som skrapjern om det ikke var for disse kara, sier Sundby og kaster et blikk utover kraterlandskapet:

-Her er snart ikke en industrihall igjen. Alt er knust. Egentlig et veldig vemodig syn, sier Sundby.

-Museum

Petter Fagerli, Tor Erik Gravnås og alle de andre ildsjelene har foreløpig ingen lokaler som kan huse det autentiske FMV-klenodiet.

-Inntil videre må vi dekke den til med presenninger. Så får vi etterhvert se hva vi kan få til. Når føler vi bare en enorm lettelse over at Kynningsrud, det nåværende FMV og Stene Stål ville hjelpe oss med dette redningsprosjektet, sier Fagerli.

-Tenk om motoren kunne forbli her på ”mekken”, plassert i et museumslokale under tribune-konstruksjonen! Da tipper jeg mange fotballinteresserte mannfolk med sans for FMV, motorer og den nære lokalhistorien ville stukket innom. For hvorfor skulle ikke vi lykkes når motorklubben ”Laurin” i Lysekil opplever suksess, spør Gravnås seg.

Mer fra Dagsavisen