Nyheter

Hytteidyll ved Asmalsundet

I 1960 strandet Lundheim-ekteparet Marit (62) og Kolbjørn Tolfsen (67) på Østsiden av Spjærøy. Her fant de drømmetomten. Gjennom 40 år har de bygd opp sitt ferieparadis med utsikt over Asmalsundet.

Hytta ligger 200 meter fra brohodet på Asmaløybrua og omlag 75 meter fra strandlinjen.
Allerede fra parkeringsplassen og på vei bort til hytta har Tolfsen satt sitt preg på miljøet. En møysommelig opparbeidet natursti smyger seg elegant gjennom terrenget fram til hytta.
- Jeg var ikke særlig vel bevandret på Hvaler da vi begynte å se oss om etter tomt i 1960. Det var derimot Kolbjørn. Han hadde snekke og hadde forlengst oppdaget skjærgårdsparadiset.
- Den gang var det svært få hytter i dette området. Det var jo før bruforbindelsen ble opprettet og man var avhengig av båt for å ta seg rundt, forteller Marit.
- Vi falt for denne tomta og så mulighetene i den. Dermed kontaktet vi grunneieren - og fikk napp. Sommeren etter (1961) gikk med til å reise hytta - og nå har vi holdt hus her i 40 år.

Flott hyttemiljø
Den brunbeisete hytta på om lag 90 kvadratmeter ligger fint i terrenget. Omgivelsene er preget av frodige gressplener - og fjellpartiene er utnyttet til blomsterbed som glir pefekt inn i det naturlige miljøet. Foruten hovedhytta har Tolfsen satt opp et gjesteanneks og et uthus med redskapsbod. En liten kjøkkenhage har også sin naturlige plass i ekteparet Tolfsens ferieparadis.
Hytta ligger flott i terrenget og er i stor grad skjermet for vind.

Møysommelig arbeid
Tolfsens paradis har naturligvis ikke kommet av seg selv.
- Det har vært mye arbeid, men vi har tatt det over langen. Nå har vi vel fått det slik vi stort sett ønsket oss i utganspunktet, forteller Marit.
- Vi har lagt ned mye ressurser i dette stedet, men så tilbringer vi da også store deler av året her. Ikke bare om sommeren. Det hender at vi er ute på vinterstid også. Hytta er vinterisolert og det er ingen problemer med kuldegardene, men det er naturligvis sommermånedene som er den flotteste tiden her ute, forteller Marit.
Nabobarna Christoffer Willumstad Eriksen (12) og Malin Willumstad Eriksen (9) er hvert år på besøk hos Marit og Kolbjørn.
- Ungene stortrives her ute - og det er gråt og tenners gnissel når det er tid for hjemreise, sier Kolbjørn.
Bading, krabbefiske og båt-turer med Kolbjørns praktfulle snekke fyller ungenes dager. Her er det aldri kjedelig.

Hjemmesnekret snekke
Ingen kan beskylde Kolbjørn Tolfsen for å ha ti tommeltotter. Det er hyttekomplekset et bevis på. Et annet bevis er snekka.
- Den har jeg bygd selv. Brukte to år på prosjektetet - og i 1984 stod den ferdig, forteller Kolbjørn om fartøyet som er en tro kopi av den gamle Gustavsen-snekka han hadde tidligere.
Snekka er hyppig i bruk. Tolfsen kjenner Hvaler-skjærgården som sin egen bukselomme og er naturligvis en ivrig hobbyfisker. Det er ikke uvanlig at han deler overskuddet fra fangsten med hyttenaboene.
Vi tar farvel med Marit. Kolbjørn, naboungene og katten Sofus (11), mens sola er i ferd med å forsvinne i vest.
- Dere skulle vært her grytidlig om morgenen, mens sola er på vei opp og stillheten ligger over landskapet. Da er det virkelig vakkert her, sier Kolbjørn.
Vi tror ham.

Nyeste fra Dagsavisen.no: