Nyheter

Håp med ny utredning

Alt tyder på at Rygge Hovedflystasjon tas ut av meldingen som gjelder omorganisering av forsvaret, og at det ikke er noen umiddelbar fare for at stedet mister sin operative flyaktivitet.

- Bortsett fra at jeg helst ikke ønsket noen utsettelse og dermed også en ny utredning, er vi meget fornøyd her ute på Rygge i dag, sier nestleder i Verkstedklubben og en av frontfigurene for et fortsatt operativt Rygge, Ulf Larsen.
- En ny utredning er langt bedre enn en total nedleggelse, mener Larsen som vil berømme den oppsatte arbeidsgruppen for Rygge hovedflystasjons videre utvikling.
- Uten den enorme innsatsen fra denne gruppen som besto av Fylkesordføreren, de lokale ordførerne i Rygge og Råde, LO, NHO og de ansatte og tillitsvalgte på stasjonen ville jobben blitt mye tyngre, fastslår Larsen.
- Jeg velger å legge sjampisen på kjøla, etter de siste seks månedene tar jeg ingen ting på forskudd, sier han.
Larsen er glad Arbeiderpartiet til slutt innså at det ikke var noen god løsning å flytte virksomheten til Gardermoen, og at denne utsettelsen vil gi folk på Rygge et nytt perspektiv på det hele..
Stå på videre
- Vi stiller jo med en rekke mulgheter vi har påpekt for politikerne hele tiden, sier han og tillegger at tiden ikke er inne for å slappe av.
- Nei, langt i fra. Nå må vi markedsføre oss på skikkelig vis, og jeg er også opptatt av den sivile delen her ute, sier en lettet, men fortsatt litt spent Ulf Larsen.
Stasjonssjef Ulf Husebø mener det er grunn til betinget optimisme og at det gikk som han innerst inne ventet, Rygges argumenter ble hørt.
- Det har vært tøft, spesielt for de tillitsvalgte. Vi kan tydelig merke en ganske kraftig slitasje og nå ønsker vi at denne eventuelle utsettelsen kan føre til noe positivt for hele stasjonen, sier Ulf Husebø.
Nedtur ble opptur
- Dette er helt topp. Vi fikk en nedtur i forrige uke da sentrumspartiene gikk ut med sin pressemelding, men denne oppturen er heldigvis enda større, sier Ryggeordfører Aud-Kristin Løken som for tiden er på reisefot.
- Vi får se det positive i det nye vedtaket og håpe den nye utredningen blir foretatt så fort som mulig. Jeg tenker ikke minst på de ansatte som lidd lenge og som nå fortjener en visshet i forhold til sin arbeidsplass, sier en lettet Løken.
- En stor seier for de ansatte som har gjort en kjempejobb. Det er positivt at ting blir tatt på alvor og jeg synes dette er et godt eksempel på at det lønner seg for bedrifter å spille på lag med sine ansatte, sier Mona Hagen, leder i LO Moss.
Mer aktivitet
Hun mener det ville vært meningsløst å gjøre noe annet enn det som egentlig har ligget i kortene hele tiden, nemlig at et fortsatt operativt Rygge er det beste alternativet.
- En ting er at flystasjonen foreløpig vil bestå: Noe annet er at jeg faktisk kunne tenke meg enda mer aktivitet på Rygge. Alt ligger jo til rette der ute, sier Mona Hagen.
Sjef for etableringen av Rygge Sivile Lufthavn, Jan Robert Danielsen som også har vært sekretær i den tidligere nevnte arbeidsgruppa, sier til FB at han er svært glad for at den militære aktiviteten ved Rygge ser ut til å bestå. Han poengterer at det ville vært fullt mulig å etablere en sivil lufthavn på Rygge selv om Forsvaret la ned sin virksomhet der, men at kombinasjonen av en sivil og militær flyplass klart er å foretrekke.
Holder tett
- Du får ingen kommentarer fra meg angående denne saken. Av prinsipp sier vi ingen ting om saker som foregår på Stortinget. Statsråd Godal sitter i viktige møter der akkurat nå, og du vil neppe få noe ut av ham før på fredag da komitéinnstillingen ligger ferdig, sier pressetalskvinne Kirsti Schjerven i Forsvarsdepartementet.

Mer fra Dagsavisen