Nyheter

- Reinspikka rasisme

- Reinspikka rasisme, var Kari Agerups betegnelse på Fremskrittspartiets forslag om ikke å etablere skolebrakker ved Cicignon og Lisleby fordi det ville føre til forskjellsbehandling til fordel for flyktninger. Fred Ravin (Frp) måtte stå og høre på ren slakt av partiets politikk.

I én time og ett kvarter haglet skjellsordene fra kommunestyrets talerstol over Frp-gruppa. Bakgrunnen er saken hvor det planlegges å flytte skolepaviljongene («brakkene») fra Manstad skole til skolene Cicignon, Lislebyveien og Lunde. I tillegg skal det kjøpes inn fire nye klasserom for å bøte på trangboddheten ved Lunde, Rød i Onsøy og Hauge. I siste formannskapsmøte foreslo Frp endringer i forhold til dette som ble oppfattet som at partiet ikke ville ha noe av en utvidelse av skoletilbud som brukes av flyktninger. Forslaget har møtt sterke reaksjoner, og de tiltok i styrke i gårsdagens kommunestyremøte.

Forsvar

Kari Agerup, Ap, åpnet ballet:
- Frps begrunnelse for sitt forslag er reinspikka rasisme, mente hun. Gruppeleder Eva Kristin Andersen gikk i forsvarsposisjon:
- Poenget vårt er at vi ikke skal drive forskjellsbehandling. Flyktninger skal ikke få egne spesialrom fordi de er flyktninger. Det ville være det samme om noen foreslo tilsvarende bare for jenter. Rasisme dannes når folk opplever slik forskjellsbehandling. Denne saken er hauset opp av mediene og ikke skapt av oss, repliserte hun.
- Det blir puslete når Frp gir andre skylda, angrep Anne Undahl, H.

Støtende

Arild Skau, SV, skjøt fra hofta:
- Frps unnskyldninger kunne vært ok, hvis de hadde vært holdbare. Man må tenke nøye gjennom hvilke farvann man beveger seg i. Hvis argumentene virker støtende eller fremmer rasisme, må vi være forsiktige med å bruke dem, mente han.
Fred Ravin, mannen bak partiets upopulære forslag, forsøkte seg med en forklaring om at poenget for Frp var at det ved Lislebyveien skole dreide seg om morsmålsundervisning og ikke norskundervisning. Frps holdning er at morsmålsundervisning i andre språk enn norsk er noe enkeltpersoner må sørge for på egen hånd.

Verre og verre

Terje Moland Pedersen prøvde seg på en total avvæpning av Frp.
- Jeg tror jeg kjenner medlemmene i Frp-gruppa, og dere er ikke rasister. Ikke kommenter denne saken videre, det blir bare verre og verre! Frp gikk i gruppemøte og kom tilbake med melding om at forslaget var trukket tilbake.
- Vi trekker forslaget vårt, etter som det er snakk om norskundervisning og ikke morsmålsundervisning. Morsmålsundervisning er en privatsak, poengterte Eva Kristin Andersen.

Mer fra Dagsavisen