Nyheter

Internasjonalt lureri

En butikkeier i Fredrikstad mottok nylig et tilbud fra Nigeria om å hjelpe til med en pengetransaksjon. Fortjenesten er lovet å bli på 30 prosent. Brevet er ett av flere tusen som sendes til antatt pengesterke nordmenn hvert år.

I Nigeria sitter svindlere og venter på å håve inn penger fra godtroende nordmenn.
Det er et stort antall brev som hvert år blir sendt fra Nigeria til Norge i håp om at blåøyde nordmenn skal bite på kroken. Mottakeren av brevet får et tilbud om lett tjente penger.

Ren svindel

Ifølge folk som har økonomisk kriminalitet som arbeidsfelt, er opplegget svindel fra ende til annen. Hvis man hopper på tilbudet vil man først få en anmodning om å betale inn et beløp som skal dekke omkostninger i forbindelse med pengetransaksjonene. Etterhvert må man betale inn mer og mer, med stadige løfter om at den store gevinsten er like om hjørnet. Ingen har noen gang fått tilbake sine penger eller sett snurten av pengene de er lovet. I et tilfelle var det en nordmann som ble lurt for tre millioner kroner.

Korrupt

I forbindelse med undertegning av kontrakt med nigerianerne, kan du risikere å bli invitert ned til Nigeria. Men først blir du bedt om å betale inn et enda større beløp. Ingen har noen gang oppnådd å få de innskutte beløpene tilbake. Det har hendt at undertegningen har foregått i offentlige nigerianske bygninger, i et skinn av at dette er seriøst.

Lot seg ikke lure

- Det er første gang jeg mottar et slikt Nigeriabrev. Jeg leste gjennom det, men skjønte selv med min dårlige engelsk at dette var noe som ikke var riktig. Jeg har dessuten ikke noen beløp å sette inn på noen konto, heller, humrer butikkeieren som ønsker å være anonym for ikke å pådra seg ytterligere oppmerksomhet fra nigerianerne. For nigerianerne kan bransjen mannen arbeider i ha virket svært lukrativ.

Smigrer deg trill rundt

Hvem mottar så Nigeria-brevene? I begynnelsen var det særlig leger, tannleger og folk i litt god økonomi som fikk tilsendt tilbudet. Etterhvert har brevene nådd mennesker med svært forskjellig økonomisk ståsted. Også personer innenfor det offentlige er blitt kontaktet.
De nigerianerne som bedriver denne økonomiske kriminaliteten bruker fine titler og veldig mye smiger. En del brevmottakere hiver seg på den smigeren. Man blir ofte fortalt at man er spesielt innsiktsfull.

Nådeløse

- Kast Nigeriabrevet. Begynner du å involvere deg, skal du være klar over at avsenderne ikke er folk som tar på deg med silkehansker. Ta ikke kontakt med avsenderne, de er alt annet enn smågutter, er advarselen Demokraten blir bedt om å gi.

Mer fra Dagsavisen