Nyheter

Eldre innlegges på nyttårsaften

De sykeste syke hjemmeboende eldre i Fredrikstad blir innlagt på sykehjem nyttårsaften for ikke å bli isolert, dersom år 2000-problemer skulle oppstå.

Hjemmeboende syke eldre i Fredrikstad som er avhengig av hjemmesykepleie får kortidsopphold nyttårshelgen - i frykt for at 2000-problematikken også skal ramme disse.
Dersom strømmen forsvinner, telefonen er død og vannet blir borte, skal de sykeste eldre i alle fall kunne føle seg trygge på et sykehjem.
- Hjemmesykepleien er forberedt på alle problemene som kan oppstå denne nyttårsaften. De dårligste dårlige av våre brukere vil få et kortidsopphold på et sykehjem nyttårsaften, sier virksomhetsleder ved Holmen bo- og servicesenter og hjemmesykepleien i sentrum Wenche Halvorsen.

Pårørende i møte

I løpet av de nærmeste dagene skal hjemmesykepleien lage nødplaner sammen med pårørende og brukere.
- Primærkontakten skal sammen med brukeren og pårørende lage egne lister for hva som skal gjøres dersom det blir problemer nyttårsaften. Det skal også klargjøres hvem som har ansvaret for de forskjellige problemene, sier Wenche Halvorsen.
Hjemmesykepleien vil ha en ekstra nattevakt på Holmen bo- og servicesenter og én ekstra på Cicignon Bosenter.
- Samtidig skal vaktmsteren og jeg ha bakvakt. Og 1. nyttårsdag mellom klokken åtte og tolv på formiddagen skal alle avdelingssykepleierne ha bakvakt i tilfelle noe har skjedd om natten, sier Halvorsen.
- Har de eldre blitt skremt opp av alle forberedelsene?
- Vi har ikke forberedt mer enn nødvendig, så de eldre frykter ikke nyttårsaften, sier Halvorsen, som har kjøpt inn ved, lommelykter og pledd - og ett par kanner med vann vil bli fylt opp.

Aggregat

Også på Borge sykehjem har de forberedt seg på å kunne takle 2000-problemene.
- Vi har et nødaggregat som vi nå har testet at virker. Det er blitt kjøpt inn diesel til aggregatet, sier virksomhetsleder ved Borge sykehjem, Lillian Rosten.
Personalet skal også få opplæring av brannvesenet i VHF-sambandet så de får tak i brann- og legevakt dersom telefonlinjene blir døde.
- Det eneste beboerne våre vil merke dersom alle problemene slår til, er at de vil få kald mat 1. nyttårsdag, sier virksomhetslederen som sammen med vaktmesteren skal ha bakvakt nyttårsaften.

Ringer på natten

På Glemmen bo- og servicesenter er det satt opp en beredskapsplan og nødaggregatet er i orden.
- Jeg tror vi har alt under kontroll, sier virksomhetsleder Petter Lilleng.
Han har satt inn ekstra nattevakter på nyttårsaften og selv skal han ha bakvakt.
- Vi har også endel ansatte som vil ringe til sykehjemmet på natten for å høre om det er problemer. Dersom noe er galt vil de komme på jobb, sier Lilleng.

Mer fra Dagsavisen