Nyheter

Marte ble utfordret til å utforske sine drømmer – resultatet ble Trosvik hagepark

For åtte år siden flyttet Marte C. Ravneng Nilsen til Trosvik. Et lite brukt grøntområde og drømmen om et vakkert sted i nærområdet resulterte i Trosvik hagepark.

Bilde 1 av 7

– Jeg fikk intuitivt en følelse på hva grøntområdet kunne brukes til. Jeg gikk lenge og tenkte på det, et par år senere studerte jeg NLP (Nevro Lingvistisk programmering) ved Praxiz. Vi hadde en øvelse om å utforske våre drømmer og ideer. Alle ble spurt om de hadde en drøm de ønsket å se nærmere på - jeg rakk opp hånda, fortalte om tankene rundt et vakkert sted på Trosvik, og dermed ble ideen om Trosvik Hagepark født, forteller Marte C. Ravneng Nilsen.

– Jeg ble spurt om når jeg kunne starte å jobbe med prosjektet. Hvorfor ikke i kveld, svarte jeg ... gikk rett hjem og startet prosessen. Kort tid etter ble jeg med i styret i Trosvik Lokalsamfunnsutvalg (TLSU). Prosjektet ble den første perioden drevet gjennom TLSU, til foreningen ble stiftet i 2016.

Fristed i en grønn lunge

Målet med parken er at den skal være et hyggelig sted og sosial møteplass for beboere i nærmiljøet, skoler og barnehager i nærheten, en grønn lunge og et fristed.

– Ideen er en kombinasjon av en hage og park, dermed ble det ganske naturlig en hagepark. Tanken er at ulike sosiale aktiviteter og grønn dyrking skal sys sammen på en positiv måte, slik at folk i alle aldre kan møtes og utveksle erfaringer. Hageparken er et grøntområde som grenser til Trosvik skole, vakkert plassert langs Veumbekken. Vi har en avtale med Fredrikstad kommune om bruk av området.

– Vi ønsker også å fremme kunnskap om dyrking og bærekraft, i tillegg til å formidle miljømessige verdier. Vi etterstreber økologi på alle nivåer og bruker eksempelvis kun naturlig gjødsel, forklarer prosjektleder Ravneng Nilsen.

(Saken fortsetter under bildet)

privat

I morgendis framstår lavvoen i frodige Trosvik hagepark som et Soria Moria. Foto: Privat

Naturens kretsløp

Trosvik hagepark ble registrert i Brønnøysund i 2016, som en frivillig forening, men har vært i bruk siden våren 2015. I oppstarten var barna ved SFO på Trosvik skole med og plantet i pallekarmer, samt barn fra Trosvik barnehage. Vi fikk også et innslag på Norge Rundt, det var gøy, smiler «parkgründer» Marte C. Ravneng Nilsen.

– Parken inneholder en lavvo, et gruslagt område med 23 pallekarmer for dyrking, en utendørs bålplass med grill laget av en felg med benker rundt, et mindre piknikbord, samt to lange piknikbord for større grupper ved lavvoen. Det er plassert ut to 1.000 liters vanntanker som brukes til vanning i dyrkeområdet.

– Med andre ord, det spirer og gror i hageparken?

– Helt klart. Det dyrkes nå ulike grønnsaker og urter i hageparken. Men vi har tanker om å dyrke frukt og bær også. En allé med frukttrær langs veien som går gjennom området kan bli flott.

– Men foreløpig ingen dyr? Selv om jeg ser at dere har hatt planer om et hønsehus.

– Ja, vi har lekt med tanken om å ha noen høner og bygge et hønsehus. Det kunne blitt et hyggelig innslag for store og små i parken, og gi verdifull gjødsel til det som dyrkes. Foreløpig er ikke dette noe vi har tatt endelig stilling til, eller har søkt om. Parken tenkes bygd opp etter permakultur-prinsippene. Målet er å formidle kretsløpet rundt kompostering av matavfall, bruk av naturlig gjødsel fra dyr til fullverdige grønnsaker og spiselige vekster, og tilbake til jord igjen. Foreløpig har vi kun dyr som naturlig ferdes i hageparken, med spesielt fokus på å ta vare på bier, humler og pollenbærere.

(Saken fortsetter under bildet) 

Prosjektleder Marte C. Ravneng Nilsen deltok aktivt sammen med ansatte fra Bison telt når den store lavvoen skulle reises.

Prosjektleder Marte C. Ravneng Nilsen deltok aktivt sammen med ansatte fra Bison telt når den store lavvoen skulle reises. Foto: Fred Leidland

Fikk du med deg denne? – Nye bydeler gror opp og samtidig forsvinner gamle balløkker, det skaper et klasseskille (+)

Lavvo fra Indre Østfold

I fjor sommer leverte produsenten Bison telt fra Spydeberg en stor lavvo til Trosvik hagepark. Lavvoen er universelt utformet og bygget med knevegg for større innvendig bruksareal, og treplatting for å kunne brukes til overnatting eller aktiviteter som skole, kurs, yoga og meditasjon. Sparebankstiftelsen bidro med penger til prosjektet som har blitt tatt godt imot.

– Lavvoen har til nå blitt brukt av folk i nærmiljøet, barnehagen og Trosvik skole med uteskole. En klasse ved skolen hadde skoleavslutning i fjor, og Lurvelegg barnehage nissefest. Det har blitt feiret noen bursdager i lavvoen og Trosvik IF har nå sendt forespørsel om pizzakvelder i lavvoen, sier Ravneng Nilsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Uteskole får en ny dimensjon når oppgavene kan løses i Trosvik hageparks  lavvo.

Uteskole får en ny dimensjon når oppgavene kan løses i Trosvik hageparks  lavvo.  Foto: Privat

Inkluderende og integrerende

– Hvilke erfaringer har dere fått så langt?

– Det har vært mange positive erfaringer fra barn som fryder seg over å se egendyrkede grønnsaker og meitemark i jorda, i tillegg til mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk om hvor fint de synes det har blitt her. Men vi har også erfart at det er vanskeligere enn vi trodde å samle mennesker rundt noe felles, og nå ut med budskapet vårt. Vi håper nå at lavvoen skal få flere inn i hageparken slik at det blir et sted å samles rundt det å lage mat, dyrke og dele erfaringer. De fleste av oss har det vi trenger i vårt eget hjem og hage, og det er nok ikke like naturlig for alle å tenke fellesskap på denne måten. Men når flere ting kommer på plass i parken tror vi at den vil kunne fungere på en inkluderende og integrerende måte.

– Og parken får stå i fred uten at noen gjør hærverk?

– Ja, heldigvis. Det har ikke vært noe hærverk til nå, det er vi selvfølgelig veldig takknemlige for. Vi tenker at det sier litt om hvor mange fine folk som bor her på Trosvik.

(Saken fortsetter under bildet)

I november inviterte Trosvik hagepark klasse 7 C ved Trosvik skole til uteskole i lavvoen. Fra venstre: Viktoria Enebakk, Zine Mohaimed Al-Garavi, Daniel Mordt Bostrøm, Johannes Nystrøm, Leon A. Baunan, Roshat Mohamed Kemal, Ingvild Lindberg, Mathias Borgen, Mia Normanseth, Kaja Pedersen Beldo, Oda Gundersen, Tarin Rafat Mirani, Jacob N. Akselsen, Amalia T. Kolenko, Teodor Ravneng Thorbjørnsen. Foran fra venstre Truls Henrik S. Martinsen, Christian A. Olin.

I november inviterte Trosvik hagepark klasse 7 C ved Trosvik skole til uteskole i lavvoen. Fra venstre: Viktoria Enebakk, Zine Mohaimed Al-Garavi, Daniel Mordt Bostrøm, Johannes Nystrøm, Leon A. Baunan, Roshat Mohamed Kemal, Ingvild Lindberg, Mathias Borgen, Mia Normanseth, Kaja Pedersen Beldo, Oda Gundersen, Tarin Rafat Mirani, Jacob N. Akselsen, Amalia T. Kolenko, Teodor Ravneng Thorbjørnsen. Foran fra venstre Truls Henrik S. Martinsen, Christian A. Olin. Foto: Birgitte Brække Moen 

Les også: – Det er mangel på gode lekeplasser i Fredrikstad, men dette har blitt et flott område (+)

Redskapshus og pizzaovn

Marte C. Ravneng Nilsens drøm om en grønn lunge og et fristed basert på grønne verdier har blitt virkelig. Men det står flere ideer på prosjektlederens notatblokk.

– Nå er det et redskapshus som står for tur, vi har fått midler fra lokalsamfunnsutvalget så det regner jeg med snart er på plass. En pizzaovn i halm og leire står også høyt på ønskelista, noe vi tenker kan bli et trekkplaster til parken. Bygging av pizzaovnen har vi tenkt som et morsomt prosjekt hvor alle kan bidra - med leire kan kreativiteten slippes løs på designet. Vi har også planer om dele området inn i parseller og en skolehage. Et drivhus hadde vært supert og et levende gjerde av pil. Trosvik hagepark skal ikke visne, her skal hele lokalmiljøet bidra til grønn vekst, avslutter Ravneng Nilsen.

Prosjektlederen ønsker også mer utstyr til lavvoen – som skinn, lykter og matlagingsutstyr – i tillegg til nedfellbare bord som kan brukes til undervisning.

Gjennom hageparken går gang- og sykkelstien rett forbi den store lavvoen.

Gjennom hageparken går gang- og sykkelstien rett forbi den store lavvoen. Foto: Privat

Mer fra Dagsavisen