Kultur

"Da Adolf Hitler ville bygge KZ-leir på Øra"

-En fryktinngytende konsentrasjonsleir på det forblåste Øra-området var hva Denofas nazi-vennlige direktør Dietrich Hildisch og der Führer Adolf Hitler KUNNE ha planlagt under 2. verdenskrig, tror forfatterkompanjongene Eddie R. Sjøborg og Jon Schumann-Andersen.

Ex-Denofa-direktøren og den allmennpraktiserende legen i Heibergsgate skal få påske-Fredrikstad til å grøsse når krim-boka "Fredrikstad-syndromet" snart lanseres.

Kontakt med Adolf Hitler

-Boka, som er en fiksjon fra perm til perm, tar utgangspunkt i hendelser som fant sted på Denofa under 2. verdenskrig.

Denofa ble som mange fortsatt husker styrt av den nazi-vennlige Dietrich Hildisch - tyskeren som også var en av bedriftens grunnleggere i 1912. Hildisch var en mann som pleide kontakter med nazi-størrelser som både Terboven og Hitler.

I boka ser vi for oss at Føreren og Denofa-sjefen i 1943 ville bygge en KZ-leir på Øra med plass for 50.000 fanger. Så blir gassen som skulle brukes til likvidering stjålet med alt hva det medfører av de verst tenkelige represalier, røper Eddie R. Sjøborg før han legger til:

-Så lar vi historien fra 1940-årene knyttes til vår egen tid, hvor fem lik dukker opp på Sentralsykehuset. Her får leserne se hvordan sykehussjefen Edvard Sjøstrøm, Denofa-klubblederen Emil Friland, legen Lasse Østlie håndterer de mange spennende sekvensene videre, forklarer Sjøborg mens han lattermildt reflekterer over fiksjons-navnene.

Nazi-base

Eddie R. Sjøborg fikk selv med egne øyne bekreftet den tette forbindelsen mellom hjørnestensbedriften Denofa og Det Tredje Riket under siste verdenskrig:

-Like før jeg skulle gå av som direktør på Denofa ble jeg ringt opp av noen kolleger en sen kveldstime. De hadde kommet over ei svær trekasse fylt av korrespondanse mellom den svorne nazisten Hildisch og Adolf Hitler. Da jeg fikk se Hitlers navntrekk tok jeg øyeblikkelig en beslutning om å spikre igjen kassa for så å tilkalle politiet.

Materiealet - som i dag befinner seg i Riksarkivet - bekrefter ettertrykkelig den tette kontakten mellom Hildisch og sentrale skikkelser nazi-Tyskland, forteller Sjøborg.

-Hvordan fant legen i Heibergsgata og Sjøborg hverandre?

Schumann-Andersen:- Det var ved påsketider i fjor. Jeg fortalte Sjøborg i en bisetning at jeg vurderte sterkt å skrive en krim-bok. Da sier Eddie til meg: - Jeg tar de to første kapitlene, så tar du de to neste. Før klokka var 23.00 hadde mannen levert varene! Og jeg var satt i gear! ler doktoren hjertelig.

Mer fra Dagsavisen