Kultur

Manusforfatter av «Sulis 1907» kommer til Fredrikstad

Onsdag blir det Filmprek og celebert besøk i Plankebyen.

---

Sulis 1907

  • Sulis 1907 er en norsk historisk dramafilm fra 2023. Filmen er regissert av Nils Gaup, og manus er skrevet av Christopher Grøndahl
  • Hovedrollene spilles av Simon Berger, Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Kristoffer Sagmo Aalberg
  • Filmen hadde førpremiere 15. september 2023, og ordinær kinopremiere 6. oktober 2023
  • I januar 1907 gjennomførte en gruppe gruvearbeidere i Sulitjelma i Fauske i Nordland, et opprør mot gruveeierne i området
  • Opprøret sprang ut av et møte som gruvearbeiderne holdt på Langvannsisen ved Sandnes, og aksjonene har fått samlebetegnelsen «Opprøret på Langvannsisen»

---

Filmprek er en eksklusiv filmopplevelse som gir innsikt i filmkunsten og muligheten til å møte bransjepersonligheter, skriver Fredrikstad kino i en pressemelding.

Onsdag 18. oktober kl. 18:00 blir filmen «Sulis 1907» vist, etterfulgt av en samtale med manusforfatter Christopher Grøndahl, kjent for sitt arbeid på «Kampen om Narvik».

Samtalen ledes av filmpreker og bibliotekar Aleksander Bjørndal fra Fredrikstad Bibliotek.

Nordens ville vesten

I «Sulis 1907» tas du med tilbake til år 1907 og til gruvebyen Sulis i Nordland, som ofte ble kalt Nordens ville vesten. Handlingen sentrerer seg rundt Konrad, en 18 år gammel arbeider som ansettes i den farlige Hanken-gruven.

Forholdene i gruven er knalltøffe, og når den kyniske Olof Wenström tar kontroll over gruveselskapet, eskalerer konflikten. Sosialistaktivisten Helene Ugland oppfordrer til opprør, mens kapitalisten Wenström har egne planer. Midt i dette dramatiske bildet står den unge Konrad.

Fordypning i filmkunst

«Sulis 1907» er regissert av Nils Gaup, en anerkjent filmskaper kjent for filmer som «Veiviseren», «Kautokeino-opprøret» og «Birkebeinerne».

– Filmen er et storslått historisk drama med talentfulle skuespillere som Otto Fahlgren og Simon J. Berger i hovedrollene, heter det i pressemeldingen.

– Filmprek er en unik mulighet for våre gjester å fordype seg i filmenes verden og få en dypere forståelse for filmkunst. Vi er gleder oss til å ønske Christopher Grøndahl velkommen som vår æresgjest, og vi ser fram til en inspirerende kveld med film og samtale, sier Jørgen Sødeberg Jansen, kinosjef ved Fredrikstad kino.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen