Kultur

Teater-comeback for Norske Talenter-sjarmørene

Teaterbarna som tok landet med storm i Norske Talenter er klare for sin første lange rekke med forestillinger på to år. Veien tilbake har vært lang og kronglete.

– Endelig! Det føles så deilig å skulle få spille for publikum igjen, sier Mia Haugland (17).

Hun skal i den svært sentrale rollen som Dorothy bringe en omskrevet versjon av Trollmannen fra Oz til St. Croix-scenen sammen med 43 andre unge skuespillere.

Fredrikstad Barne- og ungdomsteater (FBUT) ble for alvor kjent utenfor kommunegrensene da de sjarmerte seg inn i det norske TV-publikummets hjerter med sitt samhold, teater- og sangglede og en tredjeplass i Norske Talenter i 2019.

Det har vært veldig kjipt, ikke bare for oss. Fredrikstad er en kulturby.

—  Mia Haugland (17), teaterskuespiller i FBUT

– Tyngste perioden på 36 år

Siden har det vært lite å se til dem på teaterscenen. Covid 19-pandemien har satt en stopper for det – i flere runder.

– Det har vært to år preget av restriksjoner, nedstenging av samfunnet, smittetilfeller og stadig mye usikkerhet. Vi har øvd i kohorter, med munnbind og håndsprit, og flere ganger opplevd å måtte endre planer for nye forestillinger, forteller regissør Ole-Hermann Gudim Lundberg.

Han startet det foreldredrevne teateret for 36 år siden.

– Aldri i løpet av alle de årene har vi opplevd en så tung og dyster periode, som vi nå forhåpentligvis er på vei ut av, slår Lundberg fast.

Det eneste av sceneaktivitet med publikum som er gjennomført de siste to årene var stykket om Sjørøverøya tidlig i 2020, da de rakk å spille premieren og tre forestillinger til. Det skulle vært mange flere.

– Det har vært veldig kjipt, ikke bare for oss. Fredrikstad er en kulturby, og derfor har det vært veldig trist sånn det har vært gjennom pandemien. Hele poenget med teater og annen kulturutøvelse på scenen er jo for oss som driver med det å få vise et publikum hva vi kan, og for publikum å få oppleve det, poengterer Mia Haugland.

Fredrikstad Barne- og ungdomsteater er kommende helg endelig klare for scenen igjen, med "Magiske Oz" – et utdrag av "Trollmannen fra Oz".

Rørt av foreldre og barn

Men nå er de alle optimistiske, inspirerte og sterke i troen på at de skal få møte publikum igjen, først i søndagens premiere på «Magiske Oz» i Blackbox-salen på St. Croix.

– Teater er jo hele fritiden vår og det vi elsker å drive med, så nå gleder vi oss masse, sier Haugland, som er med på niende året.

Stykket er et utdrag fra det opprinnelige Trollmannen fra Oz, skrevet av Frank Baum, og dreier seg rundt rolleskikkelsen Dorothys søken etter et lykkeland og det å finne seg selv. På veien møter hun feen, fugleskremselet, heksa, tinnmannen og løven, som hver for seg mangler vitaliteter som blant annet hjerte, hjerne og mot.

Lundberg og Hans-Petter Thøgersen står for manus, Roger Amundsen og Svein Gundersen for musikk – og fortellingen: 44 unge, forventningsfulle og formidlingsglade teaterskuespillere med stor spredning i alder og fordelt på to grupper.

– Siden sist har vi jo også hatt en del utskiftninger i gruppa, både som følge av at noen har sluttet av ulike årsaker og at en del nye er kommet til. Flere av dem som gleder seg nå har aldri spilt forestilling før, forteller regissør Lundberg, og legger til:

– Nå er det bare moro å holde på og gnisten er tilbake, etter en lang og heltemodig innsats for å få alt klart – både fra foreldre og skuespillere. De siste tre månedene har det vært fullt trøkk. Både innsatsen og utholdenheten, til tross for mange skuffelser, rører et gammelt kulturhjerte, slutter Lundberg, og minner om at det fortsatt er ledige billetter når FBUT nå skal spille 22 forestillinger på 14 dager.

Mer fra Dagsavisen