Kultur

Bytter ut Glommafestivalen med skutefest

Den mangeårige festivalsjefen Knut R. Hansen har fått jobben som prosjektleder for The Tall Ships’ Races i Fredrikstad i 2023.

– Fredrikstad har en lang historie knyttet til hav og skuter. Jeg er også personlig en ivrig båtmann. Det er en drømmejobb å få styre skuta mot en ny fest i byen, uttaler Hansen i en pressemelding fra Fredrikstad kommune.

Fra 15. til 18. juli 2023 skal Fredrikstad igjen være vertshavn for den folkelige skutefesten i regi av Sail Training International. Denne uken ble det klart at Fredrikstad kommune har ansatt Hansen som Ingar Guttormsens etterfølger i prosjektleder-rollen for det som skal foregå i Plankebyen om snaut to år.

– Jeg har jo jobbet med Tall Ships her i byen i både 2014 og 2019, med da mer på den kommersielle siden. I tillegg har jeg drevet med arrangementer og events i flere år. Dette prosjektet tiltaler meg veldig, og er noe jeg virkelig ønsker å jobbe med, så da stillingen ble lyst ut var det selvklart at jeg ville søke, utdyper Hansen overfor Dagsavisen Demokraten.

Kommunen storfornøyd

Tall Ships’ Races var også innom Fredrikstad i 2005, 2014 og 2023, og Hansen håper å dra veksler på de tidligere arrangementene når de store seilskutene igjen skal innta byen.

– Nå blir det fjerde gangen Fredrikstad er vertsby, og gjennom de tidligere utgavene har det blitt tilegnet stor kunnskap. Fundamentet er også veldig likt fra år til år, uansett hvor i verden det arrangeres, med de unge medseilerne mellom 15 og 15 år som det viktigste – og så kommer selvsagt alle de store seilskutene.

– Så handler det selvsagt også om den store by- og folkefesten, og det er det vi skal sette oss ned og planlegge og legge rammeverket for når jeg inntar prosjektlederstolen 1. november. Heldigvis har vi mange flinke folk som har jobbet med dette tidligere, og som fortsatt jobber i kommunen, så jeg vil si vi har veldig god kompetanse internt, sier Hansen.

I pressemeldingen fra kommunen forteller konstituert direktør for kultur, miljø og byutvikling Ole-Henrik Holøs Pettersen at de er glade for å ha fått på plass den mangeårige Glommafestivalen-sjefen som ny prosjektleder.

– Med ham bak roret vil vi være godt skodd for å ta fatt på både skutefesten og folkefesten The Tall Ships’ Races 2023. Han kjenner arrangementet godt fra tidligere og har et brennende engasjement både for fremme av maritim kultur og for seilasens betydning for alle de tusenvis av ungdommene som deltar som medseilere på dette arrangementet.

– Med blant annet TSR 2014, byjubileet i 2017 og TSR igjen i 2019 har også Fredrikstad kommune opparbeidet seg verdifull kompetanse på planlegging og gjennomføring av større arrangementer. Vi er dermed godt rigget for et nytt, stort byevent, legger Holøs Pettersen til.

Yrende folkeliv i Fredrikstad under The Tall Ships' Races 2019.

Jobber med erstatter

Utover høsten vil Knut R. Hansen og resten av teamet som jobber med skutefesten i Fredrikstad i 2023 begynne arbeidet med å lande samarbeidspartnere.

– Det er flere miljøer her i byen det vil være interessant og nærliggende å samarbeide med, blant annet et fantastisk maritimt miljø som også kan fungere som arenaer for de ulike arrangementene. Vi har også et ønske om å bruke hele byen, og vil blant annet se på hva vi kan få til i Gamlebyen, nevner prosjektlederen.

At han nå går over i ny rolle, betyr samtidig at Glommafestivalen må finne hans etterfølger, noe Hansen forsikrer at festivalstyret allerede er godt i gang med. Han føler seg derfor trygg på at dette vil bli en god løsning for alle parter, men erkjenner at det blir litt rart å forlate en post han har hatt i mange år.

– Jeg har jo jobbet med det siden 2004-05, de første årene på den kommersielle siden der også, før jeg tok over som daglig leder fra 2015. Men alt til sin tid, tenker jeg, avslutter Hansen.

Mer fra Dagsavisen