Kultur

Håper på ny Ad Hoc-suksess i år

Anders Odden var en av få som klarte å gjennomføre en festival i fjor sommer. Nå håper han at Ad Hoc-festivalen 2021 blir en like stor opptur. Allerede er flere spennende navn booket inn.


«Ad hoc» er et uttrykk hentet fra latin, og betyr ordrett «til dette», og underforstått «til dette formål». Uttrykket benyttes for å beskrive noe som ikke skjer på prinsipielt eller generelt grunnlag, og ble valgt som navn til den nystartede festivalen i Råde i fjor på grunn av den pågående korona-situasjonen som rådet da.

Black Debbath, Bare Egil band og hans eget Cadaver står alle på bookinglisten for årets festival. Dermed ser det ut til at prosjektet kan ha livets rett også i år.

– Formen på festivalen er satt opp, men det kommer helt an på Kulturrådet om vi får støtte til å gjennomføre

—  Festivalsjef Anders Odden

– Bare Egil var bra i fjor, og jeg hadde ønsket meg Black Debbath. I år fikk vi det til å klaffe, sier festivalsjef Odden.

Det er også planlagt å ha en Åpen dag, en slags markedsdag, før festivalen avsluttes med hans eget band Cadaver.

– I år er vi mye mer aktuelle enn vi var i fjor også, siden albumet Edder & Bile kom ut i november i fjor, og til høsten skal vi på veien sammen med Mayhem.

At Ad Hoc-festivalen gjennomføres i det formatet han har tenkt, avhenger imidlertid av at de får stimuleringsstøtte fra Kulturrådet.

– Vi har søkt om midler, og håper det skal gå gjennom, for jeg kan ikke stå økonomisk ansvarlig alene i år, forteller Odden.

Cadaver på Ad Hoc-festivalen 2020

Ikke rettighetsbasert

Forrige uke kunne VG rapportere om at det er 1402 søkere som til sammen ber om 935 millioner kroner i Regjeringens stimuleringsordning for perioden 1. juli til 31.oktober.

Til kompensasjonsordningen er det hittil avsatt 544 millioner kroner.

– I tillegg er det 400 millioner som er foreslått i revidert nasjonalbudsjett for september-oktober som pr nå ikke er fordelt på stimulerings- og kompensasjonsordningen ennå, sier Abid Q. Raja til avisa, og minner om at ordningen ikke er en rettighetsbasert ordning, og at Kulturrådet må prioritere mellom søknadene.

– Formen på festivalen er satt opp, men det kommer helt an på Kulturrådet om vi får støtte til å gjennomføre. Hvis ikke får vi lage Ad Hoc Martnan eller noe jazz-piano-growle-konsertgreier. Det er det som er så kult med det konseptet her, vi kan være en slags popup-festival og innholdet kan bli akkurat hva vi vil, sier Odden.Mer fra Dagsavisen