Nyheter

– Apokalypse har blitt mainstream

Anders Odden har slått seg sammen med Dirk Verbeuren fra Megadeth for å spy ut edder og galle.

Bilde 1 av 2

– Den eneste negative kritikken vi har fått, har gått på at vi er for bokstavelige, sier vokalist og låtskriver i death metal-bandet-Cadaver, Anders Odden.

Vi står i et svartmalt fjøs i Råde i Østfold, blant forsterkere, gitarflighter og musefeller. Studioet har nettopp vært under angrep fra mus, og derfor er alt av ustyr pakket i esker. Og Odden fikk det for seg å male det tidligere fjøset helsvart.

– Men det sier de bare fordi apokalypse har blitt mainstream. Før var det bare spesielt interesserte som var opptatt av pest og verdens undergang.

Cadavers siste album Edder & Bile ble sluppet ved månedsskiftet. Bandet har de siste årene vært et tomannsband bestående av han selv og trommeslager Dirk Verbeuren fra Megadeth.

Les også: Brannen som startet i Helvete: – Folk kommer hit fra hele verden (+)

Nostradamus in spe

Plata har allerede rukket å havne på flere spillelister både på Apple music og Spotify.

– Hvordan har dere gjennomført innspillingen?

– Albumet ble spilt inn i Los Angeles mellom januar og april 2019 - så alt var ferdig før pandemien.

Pre pandemi altså. Så at tematikken i flere av låtene handler om verdens undergang, var derfor ikke et resultat av en slags kollektiv dommedagsfølelse i verdens  befolkning. Siste tekst var skrevet og siste tone spilt inn, også før han fikk kreftdiagnosen.

– Edder and bile. Eller edder og galle, er jo et norsk uttrykk. Eller dansk, faktisk, fant jeg ut da jeg leste om det. Lite visste jeg at jeg skulle få min egen galle dratt opp fra mitt indre og ut gjennom nesa.

Han henger litt på ordene, og tenker. Blikket dras ut gjennom fjøsvinduet og mot jordene utenfor.

– Så egentlig passer det bemerkelsesverdig godt med alt som har skjedd.

There is no cure, it's happened before
There will be no one left
The plague that will destroy us now
The mother of all death

...

When we understand what's going on, it's all too late
There is nothing we can do to cure or fix our fate
Like a random choice our Mother Earth abort us all
We no longer get to live, it's not our call

(Odden / The Pestilence)

Apokalypsens fire ryttere i et maleri fra 1887 av Viktor Vasnetsov.

Apokalypsens fire ryttere i et maleri fra 1887 av Viktor Vasnetsov. Foto: Wikipedia Commons

Apokalypsens første rytter

Navnet på sangen som teksten over er hentet fra, The Pestilence, henspiller på Apokalypsens fire ryttere, som er beskrevet i kapittel seks i Johannes' åpenbaring sist i den kristne Bibelen.

Rytterne er symbolske bekrivelser på hendelser som i skriften vil inntreffe i apokalypsen, jordas endedager. Rytterne kommer på en hvit, en rød, en svart og en gulblek hest og tolkes ofte som symboler på de destruktive kreftene pest, krig, hungersnød og død.

På engelsk kalles rytteren av den hvite hesten «The Pestilence» i noen av tolkningene.

Når Odden henter tematikk fra bibelen, er det ikke tilfeldig. Han er oppvokst i en langt på vei kristen bygd, og barneårene var preget av salmer og kristne skrifter i skolen.

– Det er derfor jeg ble «satanist». Som en reaksjon på kristendommen som finnes overalt rundt meg her. Det er en svart kristendom, en FrP-kristendom, mange «Trump-supportere».

Utenfor vinduet er jordene grønne nå i begynnelsen av desember. I sommer arrangerte han tidenes første Ad Hoc-festival her, rett etter at han var erklært kreftfri. På plakaten sto Arve Tellefsen, Jørn Hoel, og Bare Egil - og selvsagt en egen metal-dag. Dermed sikret han seg to konserter selv, med Cadaver og hans andre prosjekt Order. Han er en av få metal-artister som har fått spille konsert i år.

– Egentlig er det veldig inspirerende å drive med musikk og tekst nå, sier han. Det neste som skjer nå, er at vi skal spille inn den nye skiva til Order her i fjøset.

Les også: Anders Odden: Slipper kjendisstatus

10 år uten trommis

Tagget av grunnleggeren selv som True Norwegian Black Metal, utvilsomt en henspilling på uttrykket True Norwegian Black Metal, er hans hjertebarn Cadaver et av de første norske metalbandene som har overlevd fra åttitallet til nå.

– True Norwegian Death Metal er det jeg kaller Cadaver nettopp fordi vi ikke er Black metal men kjører den opprinnelige death metallen som bruker anti-religion som et av flere temaer, sier Odden, som i tillegg til sine egne to band spiller bass i Satyricon, og som sist var å se i NRK-dokumentaren Helvete - Historien om norsk black metal.

Det har ikke vært en enkel vei; første gang bandet ble oppløst var i 1993. Deretter gjenoppsto det i 1999 som Cadaver Inc, med kun Odden som originalmedlem, for så å bli nedlagt fem år senere. Den siste gjenopplivingen ble gjort i 2014, da belgieren Dirk Verbeuren kom inn i prosjektet.

– Dirk spilte sessiontrommer for Satyricon på 70 000 Tons of metal-cruise i 2014, og vi ble kjent med hverandre da. Han snakket om hvor mye han elsket Cadaver og jeg fortalte ham at jeg hadde spilt inn demoer i 10 år uten trommeslager. Da sa han "Send sangene til meg!", forteller han.

Dirk Verbeuren er kanskje mest kjent som trommis i svenske Soilwork fra 2004, fram til han forlot bandet til fordel for Megadeth. Nå som han er med på laget, får Anders Odden utløp for alt han har brent inne med det siste tiåret.

– Jeg tror jeg skriker hjertet mitt ut mot alle de mørke sidene i livet på denne platen - skuffelse, svik og bedrag. Det handler om den menneskelige tilstanden, vår skrøpelige eksistens og våre store forhåpninger som vil bli drept av tid og død på slutten av det hele, sier han.

Men alt er ikke helsvart.

– Generelt føler jeg meg veldig bra. Og å lage denne musikken gjør meg veldig glad. Brutalt fornøyd.

På Edder & Bile bidrar også death metal-ikonene Kam Lee (Massacre) og Jeff Becerra (Possessed) på gjestevokal. Dette er ikke første gang Odden "rapper" musikere fra andre band. I Cadaver Inc-perioden fra 2002 til 2004 fikk han med seg Ole Jørgen Moe (kjent som Apollyon fra Immortal, Aura Noir og Dødheimsgard på bass og vokal, og trommis Carl-Michael Eide (Satyricon, Ulver, Ved Buens Ende, og Aura Noir m. fl).

Les også: Satyricon kaller fra dypet

FAKTA

Cadaver: Edder & Bile

Nuclear Blast 27.11.2020

Anders Odden (gitar, bass, vokal)
Dirk Verbeuren (trommer, backing vokal)

Tidligere medlemmer Cadaver:

Ole Bjerkebakke (trommer, vokal 1988-1993, 1995)
René Jansen (bass 1989-1990)
Espen Sollum (gitar 1990)
Eilert Solstad (bass 1990-1993)
Apollyon (Ole Jørgen Moe) (vokal, bass 2002-2004)
L.J. Balvaz (Lasse Johansen) (gitar, bass 2002-2004)
Czral (Carl-Michael Eide) (trommer 2002-2004)

Nyeste fra Dagsavisen.no: