Nyheter

Ad Hoc 2020: En hagefestival

Arve Tellefsen, Jørn Hoel, Benny Borg, Bare Egil ... og to svartmetall-band kommer til Råde i sommer.

Bilde 1 av 3

– Ad Hoc ja. Det forstår vel du, som har studert ex phil.

Vi sitter i det lille som finnes av skygge på småbruket til Anders Odden i Råde, det er så varmt at det kan minne om tørkesommeren 2018, og svartkledde metallere og lyshudete journalister er akkurat like lyssky. Akkurat nå er det festivalnavnet som er tema. For i koronaens tid, er det også tørke.

Festivaltørke.

– Jeg har vært syk, og har brukt det siste halvåret på å overleve kreften. Så kom koronaen, og det er stygt å si, men «heldigvis» for meg. Folk har vært så smittevernsopptatte, på grunn av koronaen. Og sykehuset var kjemisk fritt for pårørende og alle legene hadde fullt fokus. Men det er jo kjedelig, ikke sant, å bare sitte der. Så da ble det sånn at jeg trengte å gjøre noe, og da ble denne ideen født. Navnet kom egentlig av seg selv.

###

I enden av veien har familien Odden satt opp skilt som viser vei for festivalpublikum. Mange er kjent med Maries Stue på Rød Søndre ved Tomb. Nå skal den gamle plassen fra 1700-tallet brukes til å avholde en mikrofestival. Foto: Gry Catinka Wold

Til dette formål

Ad Hoc betyr blant annet «til dette formål». Ideen om en festival på jordene rundt småbruket, er ikke ny.

– Sånne svære festivaler i Europa som jeg har vært mye på, de pleier å ligge sånn her til.

Odden skuer utover jordene på Tomb.

– Wacken Open Air i Tyskland ligger i et sånt område som dette, bare en time fra Hamburg. Der er det 100.000 mennesker, og det er på et jorde som ligner veldig på det der. Men nå er det koronatider, så nå blir det mikrofestival.

Han viser hvor scenen skal stå, og hvor publikum skal sitte. Nederst på jordet blir det parkering, der er det plass til 100 biler.

– Og borte ved drivhuset der blir det ølservering med det lokale bryggeriet Raa. Det hadde ikke de tenkt på da de satte opp de bedene her, at det er jo en koronavennlig adkomst og helt perfekt at de står i kø oppover her med en meter i mellom, og så får man det man skal ha, også går man bare ut gjennom humleporten som mora mi har laget.

Han peker og forklarer hvordan og hvorfor området er perfekt for festival.

– Jeg har tenkt på det før, men så ble det så mye restriksjoner på antall folk og sånt. Hvis man ser på det sånn, så kunne jeg hatt 500 eller 1000 mennesker her. For landbrukseiendommer blir veldig store når du bretter dem ut.

Området er virkelig ad hoc.

Spennende sjangerblanding

Og det er ingen hvem som helst som skal komme til hagen i Råde og spille musikk. Det er store navn. Så store, at man kunne kanskje undres på om det hele er en spøk.

– Nå har jeg jo drevet med booking av Råde Parkfestival i åtte år. Så de som kjenner meg, vet at jeg ikke tøyser. Men nå har jeg også bedt alle om å lage en video av seg selv, hvor de sier at de kommer til Ad Hoc-festivalen i Råde. Det er kanskje lettere å tro på dem, når de sier det.

– Kan du si noe om valget av artister?

– Appellere forskjellige målgrupper alder, og lokalt og de som kommer hit på ferie. Ikke annet enn kvalitetsartister i ulike sjangre som folk har hørt om. Så det er kriteriet.

– Men når du bestemmer deg for å kontakte Arve Tellefsen ..?

– Ja, jeg har jobbet med kapellmesteren hans, Kjetil Bjerkestrand, sammen med Satyricon. Så jeg kunne bare ringe han og høre. Så lineupen er basert på mine kontakter, at de er lett å få tak i, og at jeg kan stole på at de stiller opp uten at noen av oss brekker ryggen på det.

– Også har du booket deg selv to ganger?

– Ja, og pussig nok selger det best, den første kvelden med Cadaver og Order. Men det er vel fordi det er dem som følger meg på sosiale medier. Og at vi spiller først, er for å få en soft opening, så da ble det hardmetall på soft opening, men det var fori det er lettest å få til.

– Og mellom de to blir det en liten pause?

– Ja, det blir et intermezzo med The Grue / Horn evergreen sensation. Grue var jo aktiv innen hardmetal før, spilte i Mayhem en periode. Så han er en del av den gamle gjengen. Han synger opera nå. Men med Grue / Horn har han med en pianist og de spiller masse Sinatra og sånt. Også har vi Suzanne Aabel fra Radio Rock som DJ på den dagen. Så det blir kult.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Programmet er designet for å treffe både unge og gamle, lokale og tilreisende i sommer. – Og vi har ingen aldersgrense, sier arrangør Anders Odden. Foto: Ad Hoc-festivalen

Fra vestlandet til Råde

Allerede er det solgt godt med billetter til konsertene, og det begynner å danne seg et bilde av hva slags folk som kommer.

– Det er litt alle mulige folk, egentlig. Det er så variert, så vi treffer bredt. Og sånn som det har blitt nå, liker folk i forskjellige aldre forskjellige ting på tvers av det man tenkte før. Det er mange pensjonister som vil komme og se Bare Egil for eksempel. Det hadde jeg ikke forutsett. Men det er kanskje fordi han har vært på Nytt på Nytt og sånt. Jeg tenkte at det kom til å treffe et yngre publikum, med min alder som eldst kanskje da. Men det er det ikke.

På metal-dagen kommer folk langveis fra.

– Det er ingen metal-festivaler i sommer, så dette er den eneste gangen de kan gå på noe som ligner på en festival og se metal. Så jeg har fått meldinger fra folk fra Vestlandet og sånt, hvor de lurer på hvor de kan overnatte. Jeg har sendt noen folk til campingplasser og sånt, men det blir veldig «old school» der folk må finne ut av overnatting og ta med telt og sånne ting.

På grunn av koronasituasjonen er det uaktuelt for Odden å tilby camping på festivalen.

– Det blir for mye jobb på kort tid, og innebærer for stort ansvar i forhold til smittevern. Det er nok med det andre, som sanitet og servering og sånt. En litt kul greie vi kommer til å gjøre, er at folk får lov til å ta med seg stoler. Det er sånt man ikke pleier å kunne gjøre på festival. Også skal alle få en meterstokk, en sånn meterpinne, som de kan gå med, så kan de hele tiden orientere seg om de er en meter unna folk.

Avslutter med pinnekast

Odden flyttet til Oslo for mange år siden, men beholder småbruket i Råde som fritidssted. Etter å ha vært gjennom operasjoner, tilbragte han tiden i rekonvalsens på småbruket. Da fikk han en sær hobby.

– Det ble en greie som tok litt av på instagram faktisk. Jeg kjedet meg, så jeg begynte å kaste pinner og legge ut små videosnutter av det på instagram. Så spredde det seg og ble en greie med hashtag #belikeandy hvor folk kastet pinner og filmet. Det ble en slags støtte til meg i kampen mot kreften. Så på slutten av dagen tenkte jeg at de som vil, kan kaste meterstokken og filme og tagge. Også blir det selvsagt litt støtte til Kreftforeningen, som har hjulpet meg så mye i denne tiden.

Etter at pinnen er kastet, kan de som ikke kjører bil, få sitte på med taxi til stasjonen.

– Vi er bare fem minutter å kjøre unna Råde stasjon. Så det er ikke umulig at vi får satt opp en shuttle, det er noe vi jobber med. Ellers er det ikke så langt å gå heller, egentlig. Ellers går det jo buss borte ved Tomb landbruksskole.

Konsertene starter klokka seks, og er ment å være ferdig i god tid innen kollektiv trafikk tar kvelden.

– Unntaket er lørdag 18. juli, når Rein Alexander spiller. Da har vi matiné.

PROGRAM AD HOC-FESTIVALEN 2020

3. juli klokken 18

Metal night

(Cadaver - The Grue / Horn evergreen sensation - Order - DJ Suzanne Aabel)

10. juli klokken 18

Arve Tellefsen og Kjetil Bjerkestrand

11. juli klokken 18

Jørn Hoel Trio

18. juli klokken 14

Rein Alexander

24. juli klokken 18

Bare Egil Band

25. juli klokken 18

Benny Borg

Sted: Rød Søndre, Tombveien 50, 1643 Råde

Billetter: Selges på Ticketmaster, pris varierer fra 390 kr - 790 kr. Ingen aldersgrense

Mer fra Dagsavisen