Kultur

– Leter etter stedet jeg høre hjemme

Jason «Timbuktu» Diakité leter fremdeles etter stedet der han hører hjemme, hvor han ikke er midt imellom, skriver han i sin forfatterdebut – som er klar på norsk i vår.

– Jeg vet ikke om jeg kan leve med tanken på at hjem bare skal finnes inni meg og aldri få bli et fysisk sted, skriver hiphopartisten med gladlåter som «Det löser sig» og «Kapitulera» på samvittigheten, et sted i boken.

For når begge foreldrene er amerikanere, en svart og en hvit, og ditt eget hjemland ikke speiler deg, er det i følge Diakité ikke alltid så lett.

– Mine identiteter er satt på meg av omverdenen. Det hvite rommet ser meg som svart, svarte rommet iblant som hvit, i mange svenske rom sett som ikke-svensk, sa Diakité til TT da han utga selvbiografien i november i fjor.

I norgesaktuelle «En dråpe midnatt», som kommer på Kagge forlag denne våren, skildrer han letingen sin etter egne røtter. Reisen starter i slaveriets USA og ender i Skåne. I følge forlaget er opprinnelse, identitet, rasisme og lengselen etter tilhørighet viktige temaer i boken, som ifølge TT var populær under mange svenske juletrær.

I 2017 skal dermed Timbuktu ut og turnere med ord: Han skal snakke om familiebiografien sin på Litteraturhuset i Oslo 18. januar, på Litteraturhuset i Fredrikstad 19. januar og på Hovedbiblioteket i Trondheim 20. januar.

Mer fra Dagsavisen