Kultur

«Karens jul» til Fredrikstad

Finnes det husrom og nestekjærlighet i førjulstida? Konsertforestillingen «Karens Jul» basert på Amalie Skram sin perle av en novelle, er mer opprivende og aktuell enn noensinne.

Prosjektet er et sjangeroverskridende samarbeid mellom en av verdens ledende gitarister, Ronni le Tekrø, og skuespiller Hanne Brincker. Sammen med pianist Roger Gilton besøker de Fredrikstad Domkirke søndag 22. november.

Sterkt budskap

Det er tredje gang «Karens Jul» legger ut på turne. Konsertforestillingen hadde premiere for Nord-Trøndelag Teater i 2013, og har mottatt strålende tilbakemeldinger fra både publikum og presse i Trøndelag og på Innlandet. Nå kjører le Tekrø og Brincker prosjektet videre på eget initiativ.

– Fordi Amalie Skram sitt budskap er så sterkt, og fordi det fortjener et stort publikum, sier skuespiller Hanne Brincker. – Vi har stor glede av samarbeidet, og vi opplever at koblingen mellom litteratur, vakker og rå musikk samt kirkerommet gir oss noe helt spesielt.

Hjerteskjærende godt

På årets turne besøker de kun fire kirker, og de starter i Fredrikstad.

- Novellen «Karens jul» er et høydepunkt i norsk novellekunst. Amalie Skram ønsket verken å forkynne eller å diskutere i sin diktning, men hun beskriver med en skarp presisjon hva hun ser, og lar det være opp til oss i publikum å ta stilling, forteller Brincker.

- I denne julefortellingen lar hun oss komme tett på en fattig mor og hennes nyfødte barn i et skur i det gamle Kristiania på noen av de aller kaldeste desemberdagene. Skram skriver så hjerteskjærende godt og vakkert, at det er umulig ikke å la seg rive med. Ronni le Tekrø har skapt himmelsk vakker og rå musikk som underbygger Skram sin nådeløse naturalisme. Dette er julemusikk som røsker i sjela. Med seg på tangenter har de Roger Gilton, også han kjent fra TNT.

Kort om aktørene:

Ronni le Tekrø

Ronni er siden 80-tallet kjent som en av verdens mest innflytelsesrike gitarister, og ble senest i 2009 kåret til en av verdens 25 beste gitarister. Han er kanskje mest kjent som gitarist i TNT, men har også en rekke soloplater og andre bandsamarbeid bak seg. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Spellemannsprisen og Oppland fylkeskommunes kunstnerstipend. I dag driver han Studio Studio på Toten, og har nettopp sluppet plata Mein Ampf II.

Hanne Brincker

Hanne er utdannet skuespiller, og har siden 1992 jobbet som skuespiller, regissør og produsent. Hun har erfaring fra både privatteatre, regionteatre, det frie scenekunstfeltet og film. Hun har de siste fire årene vært ansatt som skuespiller og regissør ved Nord-Trøndelag Teater, men er nå tilbake som frilanser med base på Kongsberg. Hun mottok Oppland fylkeskommunes kunstnerstipend i 2009 og Statens kunstnerstipend i 2010.

Mer fra Dagsavisen