Kultur

Liam fikk møte Knerten

Fredrikstads animasjonsfestival er Nordens største i sin sjanger. Den er i tillegg Østfold største filmfestival og folk fra hele Europa kommer for å delta. Lørdag var det arrangement for barna på det nye blomstertorget.

Ustabilt vær og duskregn preget lørdagen i Fredrikstadsentrum, men dette skulle ikke stoppe barn og voksne fra å delta på animasjonsfestivalen. Klokken tolv møtte et titalls barn og voksne fram for å gå i tog, som gikk fra kinoen til Litteraturhuset. Med seg hadde de kjente animasjonsfigurer som Knerten, Karoline og mange flere.

Festivalsjef

Festivalsjef Anders Narverud Moen koste seg på arrangementet lørdag. – Fredrikstad Animasjonsfestival er et bransjearrangement, men også en familiefestival. Her på Blomstertorget har vi i dag hatt animasjonsverksted, trylleshow og barna har fått møte heltene fra filmene, smiler han.

Celebert

Festivalen har celebre besøk. – Vi har blant annet Bill Plymton som har sitt studio i New York. Han har laget 44 kortfilmer og syv langfilmer, og er en veldig produktiv filmskaper. Han fløy helt fra New York og hit for å delta på festivalen og det synes vi er veldig hyggelig, påpeker Anders.

100 år

Animasjonsfilm fyller i år 100 år i Norge.

– Fra et norsk perspektiv er det i år hundreårsjubileet til animasjonsfilm, noe som gjør denne festivalen veldig spesiell. I tillegg har vi i 2013 tre store langfilmer på lerret; Pelle Politibil, Flåklypa og Albert Åberg.

Dette har aldri skjedd før og viser at Norges animasjonsbransje lever, forteller han. Fra Flåklypas nye film er både skuespilleren bak Ludvig og regissøren av filmen tilstede på årets festival.

Viktig

Samarbeidet med Litteraturhuset har vært viktig for festivalen.

– Vi har en flott kino og et veldig flott litteraturhus. Samarbeidet med dem har vært fantastisk og det har helt klart vært med på å løfte festivalen i år, til det som gjør den enda mer attraktiv, avslutter festivalsjefen.

Kinosjefen

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen deltok også på arrangementet på torget.

– Det er så fint at vi har hatt samarbeid med Litteraturhuset i år. De som er utenbys fra har hatt muligheten til å se byen med arrangementene. Vi har hatt tog gjennom byen, med kjente figurer og også hatt arrangement i Torvbyen, forteller han.

Drømmedag

For barna var lørdag en drømmedag. På torvet stod heltene deres fra animasjonsfilmen om Knerten og andre kjente figurer. Videre var trylleshowet utrolig populært og svenske Stefan Erikson imponerte med triks. Med seg på scenen hadde han også den kjente figuren Elfrid.

To av de som deltok i helgen var Merete Lunde (8) og Julie Arine Hansen (8).

– Det var gøy å treffe figurene. Vi skal på magikershowet også, forteller de. Videre hadde også Liam Spetz (5) tatt turen til festivalen med mamma. Liam fikk hilst på sin store helt Knerten og smilte fra øre til øre.

Mina Qvadir (5) synes det var gøy på torget og hadde også med seg mamma lørdag. Hennes store helt, Karoline, ga Mina en god klem på torget.

Mer fra Dagsavisen