Kultur

Oppvartet stolte besteforeldre

En for høy radonmåling la ingen demper på feiringen av Hauge skoles 120 årsjubileum denne uken.

Onsdag var det åpent hus, torsdag var besteforeldre og pensjonister invitert og i går var det elevfest med disco, pizza og brus. Og rektor Runa Elisabeth Hammeren vandret rundt og var stolt av både skolen og sine 211 elever.

60-70 besteforeldre og pensjonister hadde benket seg rundt bordene som sjetteklassingene hadde pyntet. Elevene hadde selv bakt eplekakene som de serverte med krem til kaffen. Nåværende Hauge skole er den tredje med samme navn. Nåværende skole ble bygd i 1969 og ble fullrenovert i 2007.

- Jeg synes dette er et veldig flott tiltak – og jeg er stolt på vegne av elevene, sa mormor Anne-Brit Bråten og plasserte barnebarnet Fredrik (11) på fanget. Hun fortalte Demokraten at hun selv hadde hatt skolekjøkken på gamle Hauge skole mens den andre undervisningen foregikk på Rekustad.

Fem generasjoner

Den profilerte Ap-politikeren Svein Høiden kunne fortelle at fem generasjoner i hans familie hadde gått på Hauge skole.

- Min bestemor, Jenny Nicolaysen, var med i det første kullet som begynte på Hauge skole for 120 år siden. Nå har jeg et barnebarn som går her.

Lokalhistorie

Elevene på fjerde klassetrinn hadde laget en morsom og interessant digital fremstilling av livet på skolen og noe av Rolvsøys historie. Lokalhistorikeren Birgit K. Holmen, som tidligere hadde vært på skolen og snakket om historien, foredro om Hauge skole under okkupasjonstiden. Hun hadde også med seg gjenstander hun hadde brukt på skolen, blant annet skolevesken og en sko. Hun begynte selv på Hauge skole i 1936.

Etter at elevene hadde underholdt og kakene var fordøyd, kunne besteforeldrene og pensjonistene være med på en rundtur for å se hvordan en moderne skole så ut.

Mer fra Dagsavisen