Kultur

Stabbur-Nilsen for full trekkspill-musikk

-Jeg har sluttet å kjøpe min vante leverpostei. Nå må jeg ha den det står Stabburet på. Visse forpliktelser følger jo denne rollen!

Det sier en smilende Renate Gjerløw alias Gunnar Stabbur-Nilsens hustru Hjørdis en uke før teppet går opp på City Scene.

-Alt under kontroll

31. mars 2013 er det 100 år siden den mest kjente Fredrikstad-personen i moderne tid ble født. Få, om noen, har satt Fredrikstad på kartet som gründeren Gunnar Nilsen.

Fra 9. februar skal jubileet markeres til gagns på de skrå bredder, hvor jo også Nilsen trivdes med sitt trekkspill.

-Jeg opplever at vi har alt under kontroll. Vi må selvsagt øve hver kveld - ja. Men; replikkene sitter allerede som støpt samtidig som Svein Gundersens musikk gir en fantastisk stemning i lokalet.

Tette, fine akkorder og sangbart til tusen. Publikum har virkelig noe å glede seg til! forsikrer regissør Ole Hermann Gudim Lundberg om det musikalske teateret Jens Olav Simensen og Hans Petter Tøgersen har forfattet.

Originalt trekkspill

Når Gunnar Nilsen, gestaltet av Erik Andre Hvidsten, leder allsangen slik Stabbur-sjefen selv gjorde det på sine underholdningsaftener landet rundt skjer det med Nilsens eget "Borsini"-trekkspill.

-Instrumentet kan jeg tippe er 40-50 år gammelt. Men det er fullt brukbart! Her kan vi gå rett på scena, konstaterer komponisten Svein Gundersen i det tonene tyter ut av spillet merket "Gunnar Nilsen" på en sølvplatte.

Gundersen:-Trekkspill er for øvrig det eneste instrumentet jeg har lært å spille. Ikke med pianotangenter, men med svensk knappsystem, ler mannen som i mange år var låtskriver for selveste Sissel Kyrkjebø.

-Hva kan du si om Gunnar Nilsens trekkspill-talenter?

-Han trivdes nok best med den enkle musikken. Men om reportoaret var lett, så var framføringa god! påpeker Gundersen.

Erik Andre Hvidsten: - Passer meg bra. Jeg skal jo bli en trekkspill-spiller på temmelig kort tid!

2000 publikummere

Jens Olav Simensen regner med at så mange som 2000 mennesker vil ha sett det tredje verket i trilogien trelast, industri og handel før siste forestilling spilles 6. mars.

-Vi har nesten ikke billetter igjen, derfor vurderer vi allerede nå ekstraforestillinger. Underveis skal vi dessuten spille stykket for alle ansatte i Stabburet, sier en stolt Simensen.

Kanhende dukker den nåværende matvare-kongen i Norge, Odd Reitan, også opp. Rema-Reitan har nemlig klart gitt til kjenne at han hadde Stabbur-Nilsen som sitt store forbilde. I sin bok "Hvis jeg var president" sier Reitan blant annet dette:

- Stabbur Nilsen var en av mine store helter. Han var en stor, norsk industribygger og det jeg synes var sjarmerende med ham var at han formidlet budska-pet sitt gjennom hyggekvelder med kjøpmenn rundt omkring i Norge .

Jeg satt med hakeslepp og sugde inn energien fra utstrålingen hans.

Mer fra Dagsavisen