Kultur

«Trekkspill gjør folk lykkelige»

«Folk blir veldig lykkelige av å høre trekkspill. Det er et uttrykksfullt og fint instrument»

Ikke et sitat fra vår egen lokale trekkspillvirtuos Paul Bjerke. Til det er onsingen altfor beskjeden på egne vegne.Men ordene er derimot hentet fra den meritterte komponist og musiker Alfred Janson.

Og skulle nå Janson ha rett i sin påstand - ja da må nettopp Paul Bjerke ha gjort tusenvis av mennesker lykkelige siden han dro belgen for første gang.

Overflødighetshorn

For Paul Bjerke er et overflødighetshorn hva angår spilleglede og komposisjoner. Flere hundre har kommet i årenes løp og anslagsvis 70 er innberettet til TONO.

Og nå er musiker, tekstforfatter og komponist Paul Bjerke igjen på farten med en rykende fersk CD. Med en duft av velklingende livelåter utvalgt fra spilleopptredener Bjerke har hatt i NRK fra 1970-tallet og frem til nyere tid.

Bjerke jaktet selv på innspillingene i NRK Gamlebyen hvor musikken var «henslengt» lite pietetsfullt i hyller og skap. Og ganske sikkert etter hvert havnet på skraphaugen.

For hvem bryr seg om trekkspillmusikk i en radio styrt av en generasjon «hippe» programledere. Oppvokst med dunkende disco og intetsigende listepop.

Reddet musikkhistorie

Hvorom allting nå er: På mange måter har Bjerke gjennom sin soloinnsats i NRKs arkiver reddet verdifullt lokalhistorisk materiale. Igjen ikke Bjerkes ord, men denne gang journalistens.

Som når sant skal sies har stor sans for trekkspill. Og melodiene på Bjerkes ferske CD er ikke resultat av teknisk hokus/pokus i lydstudio, men slik det ble spilt inn direkte i radio.

Ingen prøveopptak, men rett på lufta. Men det svinger på CD-en «Glade trekkspillminner» nettopp fordi det er så originalt og ekte.

Og garantert vekkes gode minner hos de trekkspillinteresserte når Onsøy-musikeren drar i gang.

Bjerke har musikalsk følge på flere av låtene, blant annet av den fremragende klarinettisten Knut Henriksen.

Tekst og musikk er signert Bjerke med unntak av «Sommernatt i Onsøy» hvor Unni Christensen har skrevet teksten. CD-en inneholder melodier som Jakt, Hankøpolka, Harabikkje, Bestefar-swing, Det napper på Stokkeviken og Sommernatt i Onsøy.

For nevne noe. Og selvsagt Byggekællen. Det kommer etter hvert noter og tekster til alle melodier på CD-en som er produsert av Leif Bråten.

Snekker og komponist

Apropos Byggekællen: Det er lett å glemme at innimellom musikken i alle år så hadde Bjerke et sivilt yrke som snekker, tømrermester og bygningsingeniør. Huset på Bossum har han selvsagt satt opp selv. Men likevel: han har nok «snekret» flere komposisjoner enn hus selv om musikken har vært en hobby.

Det var med enrader det startet hjemme hos bestemor hvor han vokste opp. Onsingen Ragnar Østgård lærte etter hvert guttungen både noter og spilleteknikk. Paul er full av beundring for det Østgård lærte bort av både musikkforståelse og livsvisdom. -Et eiegodt menneske, oppsummerer Paul.

Det er blitt utallige opptredener på radio for Paul Bjerke. Både fra NRK-lokalet i Gamlebyen og Oslo. Og mange vil fortsatt huske den ytterst populære Skjærgårdsgjengen som titt og ofte underholdt på NRK.

En gjeng som foruten

Bjerke bestod av de fremragende musikerne Per Grimstad, Oddvar Svendsen, Bjørn Hellberg og Tor Samuelsen. Og innimellom med sangerinnen Marianne Husvik.

Kulturpris og heder

Bjerke har opplevd mye i sin musikalske karriere. På dans, i studio, gjennom turneer. Kulturprisen i Onsøy fikk han helt fortjent først på 90-tallet. Han er et respektert navn blant landets fremste trekkspillere.

Og i vår gjorde Fredrikstad Trekkspillklubb stas på Bjerke ved å presentere mange av hans melodier og tekster på en musikalsk festaften. Hvor naturligvis Paul stilte opp med eget orkester.

I disse tider hvor forball overstråler alt annet innen det utvidede kulturgebrep, ja så kan en trygt fastslå at det Drillo har betydd for fotballen har Bjerke vært for trekkspillmusikken.

Og som den trekkspillkongen Bjerke er spilte han som seg hør og bør opp da kong Olav feiret 75-årsdagen på Yachtklubben på Hankø.

Paul Bjerke bærer alltid med seg komposisjoner inni hodet. Og som den perfeksjonist han er slår han fast:- Alt kan gjøres bedre.

Lidenskapen

Hvorfor han fikk slik lidenskap for trekkspill som tidligere ble oppfattet som fattigmannsinstrumentet? -For det første er det bedre å danse etter enn felemusikk. Det er transportabelt og det er noe spesielt med tonen.

Det betyr mye for meg at det er et akustisk instrument som du musikalsk kan variere i det uendelige, svarer Bjerke. Han mener for øvrig at ingen kan lage trekkspill som italienere. Og nevner spesielt Bugari som klassens Rolls Royce.

Når journalisten spør Paul Bjerke om sitt trekkspillideal, svarer han uten nøling byens egen Toralf Tollefsen.

Mer fra Dagsavisen