Kultur

Mindre Alv bevarer historien

Visste du at blikkenslager Bjarne Larsen fra Fredrikstad var med i Shetlandsgjengen under krigen? At barn som gikk på småskolen i år 1900 burde kunne skalaen og noen salmer når skolegangen i nederste avdeling var over?

Ønsker du å lese mer om minnene fra fortiden, er Fredrikstad Museums årbok MindreAlv nr. 14 nå i salg hos byens bokhandlere.

Alv Erlingsson, den mektige sjørøveren fra Norge, ble radbrukket, skrev en dansk munk i en klosterårbok. - Han døde ynkelig, tilføyde en annen munk senere. Slik kan vi på de første sidene i Fredrikstad Museums årbok lese hvordan bøddelen knuste knoklene til sjørøveren Alv som levde sitt liv på Isegran for over sju hundre år siden.

Bevare historien

Den første utgaven av Fredrikstad Museums årbøker kom ut i 1982 og alle de påfølgende årbøkene har hatt et godt salg. Innholdet i MindreAlv nr. 14 er variert og du vil finne artikler både om arkitektur, kulturminner, musikk og dans og portretter.

Årboka fra redaksjonskomiteens medlemmer; Tove M. Thøgersen, Lisbeth Teistung, Grethe Borges, Rolf H. Walther, Bjørg Gjerdingen, Erik Skogstrøm, Aud Nordgarden Grimstad og Petter Ringen Johannessen har i sin fjortende utgave kulturminner i fokus.

Kulturminner som har forsvunnet, og andre som trenger ny oppmerksomhet, derfor inviteres du med i tekst og bilder blant annet på en vandring i arbeiderstrøket Vaterland - som ble en fasjonabel bydel, Evenrød skole - byens siste grendeskole og skjærgårdens glemte perle - Arisholmen.

Nåtidens lesere

- Fellesnevneren for artiklene i boka er viktigheten av å bevare historien, samt rette oppmerksomheten mot kulturhistoriske miljøer. Levninger fra fortiden må formidles til nåtidens lesere, slik at minnene kan videreføres til kommende generasjoner, skriver redaksjonskomiteen i forordet til årboka MindreAlv XIV.

Mer fra Dagsavisen