Kultur

Strømmer til vannet i sommervarmen

Når sola titter frem, og gradestokken sniker seg forbi 25 varmegrader. Da er det endelig sommer for oss nordmenn.

Vi pakker oss inn i skjerf og boblejakker, helt til den røde streken på gradestokken skyter til værs. Da trekker vi i flokk mot strendene. Heldigvis har Fredrikstad et stort utvalg av flotte strender hvor vi kan boltre oss i sommervarmen.

Masse mennesker

På Foten var det nesten umulig å finne både parkeringsplass og ledig strandplass, sist torsdag. Det var dagen for hetetokter, svetteperler og den minst delikate av dem alle, svettebarten. Med et slikt temperaturhopp fra de forrige dagene drasset alle med seg badetøy, håndklær, parasoller og unger til stranden. Med bare sekunders skritt fra vannkanten, var dagen reddet.

Populær strand

Foten er kanskje den stranden i Fredrikstad hvor flest mennesker velger å tilbringe late sommerdager. Med både kiosk, volleyballbane, hoppetårn og strandkant er stranden fullt utrustet med ulike fasiliteter å ta seg til dersom rastløsheten melder seg. Silviu Bertalan, Jaber Al-Khaldi og Henrik Bergersen har alle sommerjobber i kafeteriaen på Foten, og der er det virkelig sving i sakene.

- Det er utrolig masse jobb hele tiden, for vi har så mange kunder, forteller guttene. Det er været som spiller størst rolle, men i skolens sommerferie, er det alltid mye å gjøre dersom solen er fremme.

Barnevennlig strand

Det er alltid masse barnefamilier langs strandkanten på Foten, mens ungdommene trekker seg lenger oppover fjellet, for å få være litt i fred, og for å være i nærheten av hoppetårnet.

Oline Fagerlid (3 ½) og Erlend Fagerlid (5 ½) er på besøk hos bestemor, Anja Bjerknes, i sommervarmen, sammen med mamma og pappa. Moren er fra Bergen, mens faren er Fredrikstadgutt. Nå bor familien i Oslo, og da er det greit å ta seg en liten tur til kjente trakter. Faren til Oline og Erlend var mye på Foten som barn, og da er det koselig å ta med barnebarna en tur også.

- Foten er veldig barnevennlig, så det er nok derfor vi velger å dra hit, og også fordi faren deres var her mye før, forteller bestemor, Anja Bjerknes.

Aktiviteter

Det hender det blir arrangert volleyballkamper på stranden, ifølge guttene i kafeteriaen, men det er ofte bare én gang i året. I fjor hadde stedet en badevakt, som skulle prøve å få til aktiviteter på stranden, men dette fungerte dårlig, og derfor er strandaktivitetene igjen opp til hver enkelte. Noe som ser ut til å fungere helt greit. Late dager på stranden, det er vi nordmenn veldig flinke til!

Mer fra Dagsavisen