Kultur

Julia (11) henrykt over Cirkus Merano

Han kunne valgt vårtempererte og snøfrie Stavanger som startsted, men foretrakk heller arktiske og nedsnødde Fredrikstad, sirkusdirektør Knut Dahl.

Det syntes Julia Vigorelli var et fornuftig valg. For i likhet med elleveåringen fra Kongsten har hundrevise - for ikke å si tusenvis - av barn fra distriktet i helga latt seg underholde av Merano, sirkuset med den spesielle forkjærligheten for Tollbodplassen og Fredrikstad.

Jubelbrøl a la stadion

Og med det verst tenkelige utgangspunktet – en snau meter snø og 15 kuldegrader – ble Merano-besøket både spennende og originalt, sett med en elleveårings øyne:

– En fantastisk forestilling. Best var de 13 unge kineserne som alle var passasjerer på en, liten enkel tråsykkel. Mon tro hvordan syklisten klarte å se framover! Jeg klarer jo bare så vidt å ha ei venninne på baksetet, utbrøt Gudeberg-eleven etter å ha bivånet den påfugllignede vifteformasjonen kineserakrobatene skapte fra tohjulingen.

Men også de mest gudbenådete sirkusartistene kan feile. Jan Navratil skapte åndeløs spenning for det fullstappede teltet da han i vannrett positur skulle sparke en fotball «etasjevis» oppover mot teltdukens øverste topp - for så å treffe en liten kurv under mønet. Gang på gang glapp det for tsjekkeren. Og Knut Dahl ble både oppgitt og utålmodig fra sin direksjonsplass:

– Dette går vanligvis alltid bra, folkens. Bare ikke nå. Men Navratil er tydeligvis en mann som nekter å gi opp, beroliget Dahl.

– Jeg syntes litt synd på denne fot-jongløren. Han hadde nesten ti mislykkede forsøk før han endelig fikk ballen opp i kørja. Folk kunne jo tro han var ute av trening. Men jeg visste at han ville klare det, kommenterte Julia Vigorelli.

Og da Navratil viste at han dugde runget tunge, følelseslade hurrarop som bare FFK-supporterne kan matche. En og annen tåre kunne også skimtes i de voksnes øyekroker.

Dødshjulet

Sirkus er ensbetydende med å utfordre livets fysiske grenser. Og kanskje var de så nær døden som det er mulig å komme, operatørene av Dødshjulet, Duo Sieodilinis.

Vi spør som unge Julia:

– Hvordan er det mulig å hoppe tau på to trommeler som beveger seg mellom sagflisa på bakken og teltets øverste punkt med virvelvinds fart?

Sjelden har vi opplevd mer sitring og dype gisp i et sirkuspublikum enn under leken i Dødshjulet.

Elefantene hos Dahl & Co. skuffet heller ikke i 2006. Dressuren er mildt sagt både imponerende og upåklagelig.

Størst ble selvfølgelig latterbrølet da den ene av kjempene uten forvarsling gjorde sitt fornødne. Ja – rettere sagt mye fornødne. Men på vakt som Merano-staben alltid er så ble etterlatenskapene skuffet opp i trillebåra før eimen ville skapt enda mer latter.

Nå har Merano-folket reist fra sirkus- og 17. mai-plassen som snart skal fylles med skolebrakker. Årets Merano-show er likevel så gjennomført og spennende at en reise til Sarpsborg trygt kan anbefales.

Mer fra Dagsavisen