Kultur

Største på Skåra noensinne

I helgen åpner den største utsatillingen de to ildsjelene på Gressvik har hatt ansvaret for. Hele 40 kunstnere fra Australia, knyttet til «Sydney printmakers» vil stille ut 90 bilder.

–Ja, nå er det hektisk her, smiler Mary Shaw mens hun rister seg løs fra passpartouer og løse gallerirammer.
De siste brikken faller på plass i det som er den største satsingen i galleri Skåras historie.
Det startet jo med vår kontakt hgjennom hun som nå er president i Sydney Printmakers, forteller David.
Skapte kontakter
–Vi var jo i Australia for to og et halvt år siden, og fikk masse gode inntrykk. Dessuten er det utrolig spennende med så mange kunsneriske uttrykk og så mye som gjenspeiler det spennende kontinentet. Du skal huske på at Australia er en utrolig smeltedigle av mennekser og kultur.
Unik samling
Blant kunstnerne finner vi navn som Ruth Burgess, Ingrid Johnstone, Christina Cordero og Andrew M. Totman, mennekser som har stilt ut i en rekke sammenhenger hver for seg- og kollektivt. Alle førti er godt kjent i gallerier rundt hele verden, fra Cairo og Barcelona til London, Krakow og Santiago.
Men;
–Det er visstnok den første gang så mange australske kunstnere er samlet på ett brett her på den nordlige halvkule.
De førti kunstnere er representert med 90 forskjellige biler, og teknikkene er så vidt spredt at det kunne virke som en lærebok i grafisk uttrykk. Linoleumsnitt, tresnitt, koldnål, etsninger, mezzotint, akvatint, relieff, serigrafi, de er alle på plass.
Stort apparat
–Kjenner du rutetidene for NSB fra Oslo? Går det buss fra Fredrikstad jernbanestasjon i tide til Gressvik søndag formiddag? Spørsmålene er mange.
Det er nemlig ventet ikke bare et utstrakt publikum av kunstinteresserte. Dert er også tillyst besøk fra de mer offisielle sider av Australias representasjon her i landet.
–Konsulatet har sagt at de vil være til stede, forteller paret Shaw.
–Blant de førti deltagende kunstnerne kommer det også en hit til åpningen, nemlig Joan Hartmann.
Til stede vil ordfører Haabeth være, han skal stå for den offisielle åpningen. Underholdningen ved åpningsseremonien står Foghorn for.

Mer fra Dagsavisen