Kultur

Storslått CD-debut

Verdens største plateselskap for klassisk musikk samlet kremen av Europas blåsere i Italia forrige måned. Til dette stjernelaget hentet de Fredrikstads Knut Henriksen.

Sted: Et platestudio rigget til i en middelalderkirke i vakkert italiensk landskap nær Pescaia.
Tid: Tidlig februar.
Hvem: Fra London Symphony Orchestra ble solohornist og verdensnavn Jonathan Williams fløyet inn; samt solofaggotisten fra Wienerfilharmonikerne, samt 14 andre elitemusikere fra Europas førsteklasses-orkestere.
Oppdrag: Å spille inn for Naxos (verdens ledende plateselskap innen klassisk musikk) mesterverk for blåseinstrumenter.

All Stars
Viser man et «lagbilde» av denne klassiske «All Stars» til kjennere av klassisk musikk, ville de nikke anerkjennende både til den ene og den andre av de velkjente virtuosene.
Men vent! Han DER har jeg ikke sett før, mumler kjenneren. Han krølltoppen med klarinetten... Hvem er da denne mannen?

Sov dårlig
Tidlig i januar var Knut Henriksen innom Demokratens redaksjon. Han fortalte at han hadde sovet veldig dårlig i flere netter. Hadde fått en henvendelse fra musiker-venner i Italia om å få bli med på Naxos-CD'en; var veldig i tvil; visste ikke om han torde...
Han fortalte da at han var blitt bedt om å spille den beryktede soloklarinett-stemmen i Strauss' 1. Sonatina, et parti kjent for å stille umenneskelige krav til utøveren.
Til slutt reiste han.
- Det gikk kjempebra! Etter de første dagenes prøver fikk jeg meget varme og positive tilbakemeldinger fra de andre. Da kunne jeg virkelig slappe av og gi mitt beste, forteller Trara-musikeren.

Ekstremt
- Det har vært et utrolig krevende og lærerikt oppdrag. I 12 dager jobbet vi intenst med sessions i studioet på opptil åtte-ni timer. Der satt vi i en halvsirkel, så rett inn i ansiktet på hverandre mens vi spilte musikk hvor det minste feilskjær høres av samtlige, ikke minst av to glimrende teknikere som kan gjennomlyse deg som et røntgenbilde!
- Jeg spilte en stemme som i stor grad ligger høyt oppe, nesten i fløyteregister. Det setter både hjernen, ører og lepper på ekstreme prøver.

Helt krise!
Klarer «klarinett-kællæn» å gjøre seg fortstått i Italia?
- Uff, det er pinlig. Der er jeg en katastrofe. Under alle disse prøvene må de andre peke for meg på notene. Helt krise! Det var mye erting og fleiping på min bekostning.
CD'en ventes lansert internasjonalt allerede i mai. Da spanderer Naxos på nytt en flybillett Oslo-Roma for lysluggen fra Fredrikstad.
- Det planlegges en omfattende lanserings-turne i de største italienske byene.
I helgen som var, kunne Henriksen puste ut hjemme på Grønlifjellet. Men allerede i går var han igjen på fly med retning Italia.
- Denne gangen er det Milano. For andre år på rad er jeg hyret av det mest kjente og etablerte av Italias blåse-ensembler, Fiati di Parma.
Også dette orkestret er sammensatt av profesjonelle toppmusikere, denne gangen fra Italias operaer og symfoniorkestre.
- Bare italienere, alle sammen. Og så meg! ler Henriksen.
Etter en konsertturne i hjemlandet, kommer Fiati di Parma til Østfold i mars og holder konserter i Sarpsborg og Fredrikstad

Mer fra Dagsavisen