Kultur

Ny vei , Wildenvey

Magnus Grønneberg «Wildenvey» Warner Terningkast: 5

Magnus Grønneberg imponerer nok en gang. Følsomt slepes den særegne stemmen gjennom cd`en , med Herman Wildenveys (1886-1959) tekster.
Jeg har alltid vært imponert over den Grønnebergske måten å framføre låter på, helt fra jeg hørte ham første gang i slutten av 1989.
Og han slutter aldri å imponere, denne cd`en bekrefter og understreker den selvfølge at Magnus Grønneberg er en av landets fremste.
Å ha mot til å gi seg i kast med tekster som mange allerede har dannet seg sitt eget bilde av, tilføre dem sin egen stil og tolkninger og etterlate det inntrykk at tilhøreren har hatt et sterkt møte med både Wildenvey og artisten, er stort.
«Selma» og «Myrth» er førsteinntrykket som setter seg som høydepunkter, men her er så utrolig mye mer. Her finnes faktisk ikke en eneste dårlig låt. Hør bare «Kiss», «Alle veier bort fra deg», «Kvinner og atter kvinner». Dette er en solid og gjennomarbeidet cd, i musikken såvel som fremførelsen.
Setter spor
Wildenveys tekster er for lengst klassikere, og jeg vil påstå at Grønneberg med denne cd`en understreker sine uslettelige spor i norsk musikkliv. Dette er bra, meget bra.
Musikk, ord og toner som veksler mellom lys og mørke, mellom lengsel , kjærlighet og ensomhet.
Ideen om å tonesette Wildenvey dukket opp i samarbeid med Jørn Christensen, som har produsert plata og gjør en glimrende jobb. Tekst og musikk er som skapt for hverandre, for eksempel når Grønneberg synger forfatterens ord «Og jeg elsker også Selma, skjønt hun bryr seg niks om meg, men det er samme pokker, for jeg elsker henne jeg!....»
Magnus var modig som tok sjansen på å gi seg i kast med dette, som han var modig etter bruddet med C.C. Cowboys i albumet «Helt Grønn» som også var bunnsolid.
Årets gave
Dette er årets gave til musikkelskere i alle aldre. På den måten Magnus har gjennomført dette har han gjort norsk lyrikk en kjempetjeneste. Folkedikteren Wildenvey er blitt mer tilgjengelig for et større publikum.
Herman Portaas ble født i Nedre Eiker og lyrikeren byttet senere navn til Herman Wildenvey. Han debuterte i 1902 som sekstenåring med diktsamlinga Campulana. Han fikk utgitt 23 bøker hovedsakelig med lyrikk.

Mer fra Dagsavisen