Kultur

Far og datter på gang

Pappa Ivar (61) og datteren Ann-Iren (36) er fullt og helt på gang. Begge har nå status som IAAF (Det internasjonale friidrettsforbudet) autoriserte kappgang-dommere. Under VM i Canada i august er Ivar en av åtte dommere. Den samme jobben får Ann-Iren under under ungdoms-VM i Ungarn i juli.

Stjernen gang var tidligere en av landets beste og mest aktive kappgang-klubber. Nå er det lite igjen av den aktive gruppen - men på dommersiden bærer Ivar og Ann-Iren de stolte tradisjonene videre.
Pappa Ivar kom med i gangsporten ved en tilfeldighet i 1961.
- Det var i forbindelse med Norges Idrettsforbunds 100 års jubileum. Jeg ble bedt om å hjelpe til ved et arrangement - og dermed var det gjort. Siden den gang har han holdt på med gangsport mer eller mindre kontinuerlig.

Topp-dommere
- Jeg ble dommeraspirant i 1965 og har etterhvert gått gradene.
Nylig ble han, sammen med datteren, IAAF-autorisert dommer. Det finnes et sekstitalls med denne statusen på verdensbasis.
- For å få denne autorisasjonen måtte vi gjennom et omfattende program under en eksamen som ble avholdt i Frankrike. Det var fire hovedområder det ble lagt vekt på, nemlig språk og kommunikasjon, regelforståelse/tolkning, videobedømming og til sist en praktiske prøve. Det gikk bra både for meg og Ann-Iren og vi kom gjennom nåløyet, forteller Ivar Guttulsrød.

Dramatikk
Nettopp kappgang stod for et av de mest dramatiske høydepunktene under OL i Sydney forrige år. Den australske kvinnelige deltakeren var på vei gjennom tunnelen på OL stadion for å ta i mot folkets hyllest som gullmedaljevinner da en dommer hoppet fram og ga henne advarsel nummer tre. Dermed ble det diskvalifikasjon, gråt og tenners gnissel.
- Egentlig var hun diskvalifisert allerede på et tidligere tidspunkt i løpet, men tavla var ikke ajourført. Denne kommunikasjonsfeilen skulle naturligvis ikke ha skjedd og det var den som banet veien for den svært dramatiske sekvensen, forteller Ivar.
- Den samme konkurransen var jo også en enorm opptur for oss norske kappgang-entusiaster. Kjersti Tysse Plätzners sølvmedalje var jo tidenes norske prestasjon i denne sporten, legger han til.
- Det er forøvrig ikke slik at dommerne står og lurer bak et tre når deltakerne kommer. De skal være synlige for deltakerne og gjerne gi et forvarsel før de går til det skritt å gi advarsel. Hovedprinsippet, for å si det veldig enkelt, er at en fot alltid skal berøre bakken og at kneleddet skal være strakt, forklarer Ivar.

Kjempetalent
Ann-Iren fikk gangsporten inn med morsmjølka og var i sin tid sett på som et kjempetalent. Da hun var 13 år ble hun ranket som verdens beste på sitt alderstrinn. Hun hadde også verdens beste tid for 13 åringer på bane og var deltaker på det norske VM-laget.
Etterhvert ble det mer og mer dømming også for Ann-Iren og nå er hun altså en av få kvinnelige dommere i det ypperste toppsjiktet.
Hun er meget aktiv på dommerfronten, selv om hun er mor til tre barn på 9 måneder, 2 år og 6 år.
- Grunnen til at det går bra er at mormor Reidun stiller opp og er med meg rundt som barnevakt. Hun skal også være med til ungdoms-VM i Ungarn når jeg skal dømme der, forteller Ann-Iren.
- Hun har også en fortid i gangsporten og er aldri vanskelig å be når jeg trenger hjelp, sier trebarnsmoren.
Hos familien Guttulsrød er det ingen tvil om hva som er den store hobbyen. Og med tre småtasser er det kanskje flere stjerner på gang?