Kultur

Hyllest til Gerdi Jacobs (92)

Den anerkjente maleren og grafikeren Gerdi Jacobs fylte nylig 92 år. Nå stilles 50 av hennes arbeider ut i Hvaler Rådhus. Selv kaller hun det en god avslutning.

- Alt som er kjedelig og ordentlig er ikke noe for meg, slår Gerdi Jacobs fast. For få dager siden fylte den anerkjente kunstneren 92 år, og den lille, vevre damen har fortsatt glimt i øyet.
- Man må ha smak for det spesielle for å like bildene mine, sier hun med et lite smil om munnen.
Begivenhet på Hvaler
Gerdi Jacobs ble født i Riga, og kom til Norge i 1932. Hun snakker ti språk flytende, og drev Galleri Gerdi i Gamlebyen. Til Hvaler kom hun første gang i 1945 sammen med kunstneren Jordi Tell. I 1984 flyttet Gerdi Jacobs til Hvaler, hvor hun også har holdt en rekke utstillinger. Nå syntes kommunen det var på tide med en skikkelig hyllest til Gerdi i anledning hennes 92 års dag.
- Gerdi er markant, og vi er opptatte av våre egne. Vi hadde en utstilling av alle Hvaler-kunstnerne da Hvaler Rådhus åpnet, og nå ville vi ha en ny utstilling. Da var det ikke vanskelig å velge Gerdi, forteller kulturkonsulent Kjell Bothne.
For kommunen er dette en hyllest til Gerdi, som har hatt et langt liv som kunstner.
- Jeg er betatt av den utrolige kunsten hun har produsert. Så spennende og forskjellig artet, sier Bothne full av beundring. Og legger til at utstillingen helt klart er en kulturbegivenhet på Hvaler.
- Det er en god avslutning, sier kunstneren selv.
Innkjøpt av British Museum
Gerdi har blitt omtalt som en spennende fremmedfugl i norsk kunstliv med sin abstrakte og surrealistiske form.
Hun har gått på Statens håndverks- og industriskole, Statens Kunstakademi samt tatt utdannelse i Paris. Hun debuterte på høstutstillingen i 1951, og har hatt en rekke separatutstillinger både i Norge og utlandet.
Flere av bildene har hun gitt fra seg som gaver, fortrinnsvis til organisasjoner som ønsker å skape en bedre verden. Hun er også innkjøpt av en rekke private samlere og institusjoner. I tillegg til Nasjonalgalleriet har også British Museum sikret seg åtte av hennes bilder.
Selv har hun tidligere uttalt «- Jeg blir først berømt etter min død. Det har mange gallerieiere sagt til meg».
Skriver bok
92-åringen bor på Dypedalsåsen eldresenter på Hvaler, og hun har i flere år skrevet på en bok om sitt liv.
- Ja, jeg har skrevet og skrevet. Jeg liker å skrive, men øynene mine er blitt så dårlige, forteller Gerdi.
Kunstneren har hele tiden vært opptatt av den åndelige dimensjonen ved livet, og betegnes som en filosof av de menneskene hun har truffet på sin vei.
I et tilbakeblikk foran sin 80-årsdag som var 12. mars 1989 skriver hun;
«I dag sitter jeg på toppen av pyramiden og har fått det store overblikket, nær tunnelinngangen, som om ikke så lenge skal føre meg til den åndelige verden. Religion heter gjenfødelsen med det vi er utsprunget av...».

Mer fra Dagsavisen