Kortreist

Inger-Torill viser vei til 26 badeplasser i distriktet

Hun rynker på nesa av Vispen, men slår ut med armene for badestrendene vest i Hvaler og vest i Onsøy, badeplassbok-forfatter Inger-Torill Solberg.

Etter 73-års aktiv bading har kråkerøyværingen samlet sine beste og dårligste erfaringer med hele 26 badeplasser i distriktet mellom to permer.

Storesand, Kirkøy

Ymse vannkvalitet

– Jeg har jo vært badegæern helt siden jeg var en liten jentunge. Jeg er vel det man kan kalle en bade-engel. Jeg elsker å bade! Søstera mi Kari (78) og jeg kappes fremdeles om å komme først uti slik vi gjorde under somrene på Solviken på 1950-tallet, ler Solberg.

Slik begynte interessen for bading, forklarer Inger-Torill Solberg og blar tilbake til 1950-åra hvor hun og familien ferierte på Solviken. Her sammen med pappa Kaare Christiansen som var ansatt ved FMV og søstera Kari Elisabeth Hansen.

– Mot slutten av 1990-tallet hadde jeg en artikkelserie på trykk i Fredriksstad Blad om et 20-talls utvalgte badeplasser i distriktet. Det var reportasjer som ble mottatt med stor interesse. Ikke så rart; svært mange av oss som bor så nært vannet har jo et forholde til bading. Nå var tanken å lage ei bok om kjente og ukjente badeplasser som kan nås av alle enten man vil gå, sykle eller bruke bil, forklarer Solberg om de til sammen 26 badeplassene i Fredrikstad og på Hvaler som er omtalt i boka som nå lanseres.

Jeg har jo vært badegæern helt siden jeg var en liten jentunge.

—  Inger-Torill Solberg, guidebokforfatter

– Hva er den beste og dårligste badeplassen i dette distriktet slik du ser det?

– Vel, jeg kan styre meg for Vispen. Det er liksom noe med både bunnen og vannkvaliteten der ute som ikke er spesielt god. Men både vest i Hvaler og vest i Onsøy hvor vannmassene naturligvis er i mye større bevegelse, har vi mange strender med mye renere vann. Men spør du om mitt favoritt-badested, så vil jeg si Verven som ligger mellom Kuvauen og Utgårdskilen på Vesterøy. Der er utsikten også storslått! poengterer Solberg engasjert.

Glufsa ytterst på Langøya er et badested ikke minst byens ungdommer har et forhold til. Som Solberg skriver: «en badeplass for de som liker å hive seg uti».

For både nyinnflyttede og fastboende

1000 eksemplarer har Inger-Torill Solberg foreløpig trykket opp av badeplass-guiden som er utgitt på Svein Skahjems Mitt Forlag.

– En kunne tro jeg er helt gal som satser så hardt. Men jeg tror faktisk dette er en bok som både de innfødte og folk som flytter til vårt distrikt kan ha gleden av, påpeker forfatteren som har tatt de langt fleste bildene i boka selv. Og ikke minst også testet hver eneste av de 26 badeplassene selv.

En av badestrendene i distriktet med de virkelig lange tradisjonene er Solviken hvor Jern og Metall-klubben ved FMV la ned mange års innsats. Den dag i dag drives stedet av fagbevegelsen til stor glede for vanlig arbeidsfolk.Nyeste fra Dagsavisen.no: