Her kjører Kevin (12) et flygel gjennom Ørmen

Tolv år gamle Kevin Andreassen hadde æren av å være den første som fikk spille på det mobile flygelet.

Midt i skogen på Ørmen flyter et flygel gjennom skogen. Med et grønt bakteppe sitter den dresskledde Kevin Andreassen (12) oppå en vogn som dyttes av fire menn, og han spiller tonene til Viken.

På jordet bak går sauene og gresser.

LES OGSÅ: Et kjempeproblem at måker flytter til byen

Fra Hemsedal til Halden

Opplegget er en prøvekjøring av en kunstinstallasjonen Flygel: Den umulige reisen, som skal dyttes fra nærmere fire hundre kilometer fra Hemsedal til Halden i 2020, som en markering av opprettelsen av Viken.

Flygelet skal kontinuerlig bli spilt på av forskjellige pianister. Og de kommer til å trenge mellom 1000 og 1500 personer som veksler på å trekke vogna som skal være i bevegelse dag og natt i de ti dagene det tar å gjennomføre ferden.

Det er scenekunstavdelingen i Østfold kulturutvikling som har kommet opp med idéen.

– Vi  har jobbet med prosjektet siden januar, forteller Thomas Østgaard i Østfold kulturutvikling.

Tanken er å inkludere mange kulturfelt, som piano, dans, nysirkus og andre kunstformer som kan bli vist på stoppepunktene langs ruta.

– Hvert stoppepunkt er en anledning itl å bli kjent med kunstnerne i fylket, sier Østgaard.

LES OGSÅ: Klavestads blikk på trusselen mot biologisk mangfold  (Demokraten+)

Pianostemmer på MC

For å holde flygelet spillbart i all slags vær og vind, trengs det en pianostemmer. Mannen som har fått oppdraget sier opplegget er galskap.

– Da jeg la på røret etter at de spurte meg, tenkte jeg "hva er det jeg har sagt ja til nå?", ler Yngvar Yngvar Saxvik Pettersen.

Du kan oppleve flygelet ulike steder i Fredrikstad denne uken (de tider og steder under saken). Hvis flygelet overlever dagene med prøvekjøring, får det være med på den faktiske turen til neste år. 

Da må Saxvik Pettersen ta med seg stemmegaflene på motorsykkelen sin og følge etter på ferden gjennom Viken.

– Jeg regner med å være på jobb ti dager i strekk. Nå må jeg bare finne ut hvordan jeg får med meg koffertene med utstyret mitt på MC-en, sier han.

Prøvedagene skal brukes til å lage en film på ulike locations, med et utvalg av steder de møter på den lange dragningen. Filmen ønsker de å bruke for å promotere prosjektet og inspirere pianister til å bli med og spille på ferden gjennom Viken.

 

FLYGEL: DEN UMULIGE REISEN

Tirsdag 4. juni

16.00 – 22.00 Første forsøk med pianist. Gutt 12 år dras ned Ørmenveien, fra Mosseveien til Kolbergveien. Ung gutt dra gjennom en bondegård, Ørmenveien 1, i møte med en saueflokk og 10 dansere.


21.00 – 22.30 En eldre pianist dras gjennom Ørmenveien og møter strykere.

Onsdag 5. juni

16.30 – 19.00 to ni år gamle jenter spiller firhendig og møter og spiller sammen med metallbandet Føss på FMV, Værste

20. 00 – 21.30 Fra parkeringsplassen foran Flora over Kråkerøybrua inn til Shellstasjonen på Kråkerøy. En pianist spiller med en britisk trubadur.

Lørdag 8. juni

10.00 – 12.00 Profesjonell pianist (Aksel Kolstad) dras fra Borgarveien til Nabbetorpveien. Et eldre par danser i hagen i Gudebergs gt. 7.

12.30 – 15.00 Aksel Kolstad dras gjennom markedet i Gamlebyen.