Nyheter

Flytter på 30 millioner i et budsjett på 7 milliarder

Bystyret håndterer et budsjett på hele 7 milliarder, men flytter likevel bare på småpenger. Det vil Høyres gruppeleder Truls Velgaard gjøre noe med.

Bilde 1 av 2

Av Arne Børresen

– Mange i denne salen har vært med på en del budsjettbehandlinger etter hvert. Det bildet jeg personlig erindrer gjennom mine år i bystyret, er at det opplevde handlingsrommet knyttet til budsjettet er blitt stadig mindre. Vi føler oss stadig mer presset inn i et hjørne – eller kanskje ut mot en kant. Er tiden nå inne for at vi skal samle oss til et krafttak mot dette, spurte Velgaard fra talerstolen i Blå Grotte, som benyttes som bystyresal torsdag og fredag denne uka som følge av koronapandemien.

Les også: Henning Aall hevder at Kan Cao vil selge Cicignon Park (+)

Låner seg til fattigdom

De siste årene har Fredrikstads lånegjeld økt fra fire-fem milliarder til nærmere sju milliarder. Låneporteføljen ligger nå på over 90 prosent av det samlede budsjettet på drøyt sju milliarder, mens anbefalt grense er 75 prosent.

Dette bildet fant Velgaard også grunn til å bore i:

– Alle som bruker mer penger enn de har vil i det lange løp ende opp på fattigkassa. Fredrikstad kommunes historie de siste 30 årene har vært en endeløs historie om pengeknapphet og om det man ikke får gjort. Alle penger man har hatt er blitt brukt – og gjerne litt til. Låneporteføljen har økt og økt, poengterte Høyres gruppeleder og la til:

– Jeg har forstått det slik at det var daværende rådmann Lasse Hansen som for nærmere ti år siden først karakteriserte Fredrikstad som en «forgjeldet lavinntektskommune». Begrepet har siden hengt over oss, og jeg er redd det er en fare for at dette begrepet kan bli en del av vårt selvbilde – eller kanskje allerede har blitt det, poengterte Velgaard, som i store deler av sitt voksne liv har jobbet som toppleder i næringslivet.

Les også: Skal kartlegge koronakrisens konsekvenser for næringslivet i Nedre Glomma (+)

Svandals bønn

Også Venstres gruppeleder, Trond Svandal hadde klare innvendinger til budsjettprosessen, men med et annet perspektiv. Han vil at Fredrikstads innbyggere lettere skal kunne forstå hvordan pengene brukes og settes av.

– Jeg ber en bønn om at innbyggerne i framtida lettere skal kunne forstå hvordan budsjettprosessen fungerer. Jeg tror det er nokså mange der ute, som ikke skjønner hvordan dette foregår, kommenterte Svandal.

Trond Svandal
Trond Egil Svandal

Venstres Trond Svandal. Foto: Ida Drønen

Han mener kommunen må finne nye veier for å at flere skal kunne sette seg inn i hele prosessen det er å legge fram et budsjett.

– Vi må få til en langt bedre pedagogisk presentasjon. Her er det mye å lære av andre kommuner, som har tatt i bruk nettet til formidlingen, insisterte Svandahl.

Arena mot sykehjem

Kun 30 millioner kroner av totalt 7 milliarder blir i det to dager lange bystyremøtet flyttet på fra kommunedirektørens budsjettforslag, som ble lagt fram i slutten av oktober.

Les også: Redder barnehagen og frivilligheten (+)

Det betyr blant annet at Torsnes Barnehage får leve videre, at de frivillige organisasjonene ikke utsettes for kutt på til sammen tre millioner, at Svøm Fredrikstad blir opprettholdt, at antallet lærerårsverk forblir uendret og at ungdomsklubben på Gressvik får en ekstra åpningsdag.

Meninger: «Det fineste jeg vet er når jeg skal levere barnet mitt i Torsnes barnehage, er roen som møter oss»

– Vi i KrF mener likevel det er en gal prioritering av de knappe ressursene å bygge Arena Fredrikstad til 650 millioner kroner. Dette setter finansieringen av velferdstjenestene under press. Som min bestefar sa: Det viktige kommer først, så får vi ta moroa etterpå. Det må være prinsippet, understreket gruppeleder Lino Lubiana.

Han ønsker seg heller en isflate på Rolvsøy, slik at «kvaliteten kan bygges nedenfra», som alternativ til en svær ishall på Værste til mange hundre millioner.

Meninger: «Alle plankebarn skal flyte – oppretthold støtten til prosjektet»

Mer fra Dagsavisen