Ble frastjålet sykkel – et halvt år senere dukket den opp utenfor butikken

På vei inn i dagligvarebutikken dro en Fredrikstad-mann kjensel på en viss tohjuling. Politiet måtte tilkalles for å få den med hjem.

Den hvite sykkelen hans hadde vært savnet et halvt års tid, og plutselig sto den der foran øynene på mannen utenfor butikken. Det var han sikker på. Han hadde flere kjennemerker å gå etter da han undersøkte sykkelen nærmere for å få det bekreftet.

Blant annet hadde han byttet håndtak, dekk og pedalerpå sykkelen. Den hadde også en skrape på rammen. Alt viste seg å stemme.

Ikke så enkelt...

Men da mannen skulle til å ta med seg sykkelen hjem denne aprildagen i fjor, ble det tydelig at den nå var i bruk av en annen person. En mann i 40-årene kom ut fra butikken og hevdet eierskap til sykkelen.

Da kalte sykkelens rette eier på lovens lange arm for å få hjelp til å avklare situasjonen. Ved en sjekk av rammenummeret var det enkelt for politipatruljen på stedet å bekrefte at sykkelen tilhørte mannen som mente at han hadde funnet igjen sin stjålne sykkel. Han fikk tillatelse til å ta den med seg hjem.

Sto på sitt

Likevel hevdet den andre mannen standhaftig at sykkelen var hans. Han hadde kjøpt sykkelen på en politiauksjon for 700-800 kroner for to-tre år siden, hevdet han, og viste fram et bilde av seg selv og sykkelen. Bildet hadde ikke datostempling.

Mannen ble ifølge politibetjenten sint og fortvilet over at den andre mannen fikk klarsignal til å ta med seg sykkelen.

Saken havnet i Fredrikstad tingrett nå i oktober, hvor mannen i 40-årene blant annet var tiltalt for besittelse av en stjålet gjenstand og for å ha begått tyveriet.

Frikjent

Retten la til grunn at sykkelen utvilsomt tilhører mannen som fant den utenfor butikken, men måtte også konkludere med at det ikke var tilstrekkelig bevist at tiltaltes forklaring var riktig. Retten kunne ikke utelukke, basert på bevisene, at den tiltalte hadde hatt en lik sykkel som den som ble stjålet fra finneren, og at han eksempelvis kunne ha kommet over den andre mannens sykkel på et tidspunkt, forvekslet denne med sin egen og tatt den med seg.

Under enhver omstendighet er det ikke tilstrekkelig bevist at den tiltalte hadde stjålet sykkelen, konkluderte retten. Den tiltalte ble derfor frifunnet på begge punkter.

Han var imidlertid tiltalt for flere forhold, og de øvrige ble han funnet skyldig i under rettsbehandlingen i høst. Blant annet ble han, tre måneder etter den omtalte sykkeldisputten, stanset av en politipatrulje da han syklende var på vei til elva på Østsiden for å skyte med en luftpistol. Den fant politiet ladd i sekken hans sammen med amfetaminsrpøyter.

Les også: Syklist tatt med amfetamin og ladd luftpistol

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.