Anslår at 10.000 var «turist i egen by»

– Dette ble en suksess.

Konseptet «Turist i egen by» er for første gang gjennomført i Nedre Glomma, og det med suksess, mener Byselskapet iSarpsborg, Visit Fredrikstad og Hvaler samt Østfold Kollektivtrafikk, som samarbeidet om de ulike tilbudene sist lørdag.

Da var det duket for at folk fra Nedre Glomma-distriktet skulle få stifte nærmere bekjentskap med sine egne hjemsteder ved å være turister der de bor. Programmet var spekket med aktiviteter fra morgen til kveld.

Merkbart for bussene

Blant annet gikk MS Skjærhalden i skytteltrafikk mellom Sarpsborg og Fredrikstad, den første avgangen som en ren jazzferge, som la til kai i Gamlebyen og markerte starten på jazzparaden gjennom byen. Båten var fylt opp av festivalklare sarpinger og musikere. Det var guider på alle øvrige avganger, som fortalte om livet langs Glomma, opplyser arrangørene.

– Alle de seks fergeavgangene mellom byene var fulle, og vi anslår at om lag 10.000 mennesker til sammen deltok på de ulike arrangementene denne dagen. Lokalbussene hadde for øvrig en økning på over 50 prosent. Vi er strålende fornøyde med responsen fra publikum, sier daglig leder Maya Nielsen i Visit Fredrikstad og Hvaler og Bente Jæger i Byselskapet iSarpsborg.

Vil informere bedre

Guidede turer med ulike temaer var det også lagt opp til i begge byene og på Hvaler. De fleste av disse var godt besøkt, ifølge arrangørene, som til tross for at de er fornøyde med responsen tar lærdom av «Turist i egen by»-debuten:

– Vi ser at vi må kommunisere de enkelte programpostene bedre, sier Jæger og Nielsen.

– Det er så mye å velge mellom at vi må gi folk konkrete turtips og programforslag slik at de får med seg mest mulig.

«Turist i egen by» er et konsept som arrangeres i mange norske byer. Formålet er først og fremt at innbyggerne skal bli kjent med byen og regionen og alt som skjer, og å markere starten på den travle sommersesongen. Østfoldmuseene deltok med åpent museum i begge byer, og på Hvaler arrangerte kystmuseet populære vandringer.

– Vi gleder oss til neste år. Da blir vandringene lengre, melder Kathrine Sandstrøm ved Kystmuseet.