Nyheter

250 år siden reformatoren, lekpredikanten og samfunnsbyggeren ble født

Han omtales som den store samfunnsbyggeren av både Krf-ere og SV-folk. I 2021 er det 250 år siden den kristne sosialdemokraten Hans Nielsen Hauge ble født – et jubileum som skal markeres over det ganske land.

Bilde 1 av 5

– Vi er stolte og ydmyke over å kunne stå i spissen for feiringen som har et budsjett på hele sju millioner kroner, sier Svein Høiden og Hans Petter Thøgersen i det de loser Dagsavisen Demokraten inn i Hauges barndomshjem på Rolvsøy.

I denne bygningen i Hans Nielsen Haugesvei 39 kom han til verden 3. april 1771, og her finnes fortsatt de originale tregulvene reformatoren og samfunnsbyggeren beveget seg rundt på i unge år.

Meninger: «Viktig og riktig at Hans Nielsen Hauge får en sentral plass i Fredrikstad»

Jobbskaperen Hauge

– Det ser nokså «sletent» ut her. Vi har tross alt tatt i mot titusener av mennesker fra fjern og nær opp gjennom årene som har villet se Hauges hus med egne øyne. Men nå skal bygningen få et skikkelig løft. Vi må være i mål med dette før 250-årsfeiringen tar til 24. mars neste år, forklarer Svein Høiden entusiastisk mens han andektig beveger seg rundt på kjøkkengulvet hvor de harde kvistpartiene utgjør toppen av utallige små månekratere.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Bygningen på Rolvsøy hvor Hans Nielsen Hauge bodde i sine første leveår er fra 1740-tallet. En storstilt renovering skal være avsluttet når feiringen tar til 24. mars neste år. Foto: Arne Børresen

74-åringen Svein Høiden, som også var Rolvsøys siste ordfører (Ap) før kommunesammenslutningen med Fredrikstad i 1994, regnes for å være en av landets fremste Hauge-kjennere. Et vandrende leksikon vil mange si.

– Hans Nielsen Hauge (1771-1824) endret hele Norge. Han er forløperen til det samfunnet vi kjenner i dag. En kan si det går en rett linje fra Hauge via Marcus Thrane til demokratiseringen av Norge på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Rikdom skulle skapes i fellesskap, og de som hadde penger på kistebunnen ble sterkt oppfordret til å investere midlene i nye bedrifter slik at flere fikk seg jobb. Møllers Tran og forlaget Grøndahl & Sønn er to av mange eksempler på bedrifter som kom i stand med Hans Nielsen Hauge som pådriver, forklarer Høiden. Og framholder:

– «Ingen har betydd mer for den moderne utviklingen av Norge», uttalte historikeren og stortingspolitikeren Berge Furre (SV) på 1990-tallet. Dét hadde Furre helt rett i; Hauge var mannen som etablerte konturene av velferdsordningene vi kjenner i dag, han bygde ned klasseskillene. Enten det handlet om hverdagslivet eller i kirken. Oppgjøret med det konservative presteskapet – som tillot at kirkegjengerne måtte sitte på så å si første-, andre- og tredjeklasse inne i Guds hus – ble Hauge og hans bevegelse kjent for langt utenfor landets grenser. Han var sammen med haugianerne en foregangsmann på alle måter som ga folk trua på seg sjøl, hevder Høiden, som siden barneårene har hatt Hauges Minde som sitt andre hjem.

Saken fortsetter under bildet. 

OSLO 20010606: Tidligere SV-leder, professor Berge Furre på sitt kontor på Teologisk fakultet.
Foto: Heiko Junge / NTB

Professoren og SV-politikeren Berge Furre (1937-2016) hevdet at Hans Nielsen Hauge var den viktigste pådriveren til å skape det moderne samfunnet slik vi kjenner det i dag. Her fra sitt kontor på det teologiske fakultet i 2001. Foto: Heiko Junge/NTB

Fengslet ti ganger

Hans Petter Thøgersen (57), en av Østfolds mest profilerte teaterprodusenter, er prosjektleder for det bredt anlagte Hauge-jubileet. Til Fredrikstads 450-årsfering i 2017 lagde han også Hauge-spillet, framført med stor bravur av lokale artister.

Les også: Utvider utlån av kunst med verk fra lokale navn (+)

– Hans Nielsen Hauge har krysset mine veier som teaterskribent en rekke ganger opp gjennom årene. Men det var da jeg dukket inn i hans liv i 2012, jeg virkelig ble oppmerksom på hvilken person og kapasitet Hauge var. Dette var et menneske som gikk gjennom ild og vann for å nå sine mål, han satt fengslet ti ganger og forsaket både kjærligheten og helsa for sitt glødende engasjement for rettferd. Da han kom ut fra Akershus Festning i 1814 etter å ha sittet inne siden 1804 var han rammet av gulsott og var nesten tannløs. Men kampen måtte gå videre! gestikulerer Thøgersen ivrig.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Mye av inventaret i Hans Nielsens Hauges barndomshjem, deriblant gulvene, er originale. Sammen med fylkeskonservatoren i Viken jobber de lokale Hauge-kjennerne Svein Høiden og Hans Petter Thøgersen med å gjenskape miljøene i det karakteristiske bygget som naturligvis ligger i Hans Nielsen Hauges vei. Foto: Arne Børresen

Bondevik og Stanghelle

Om Rolvsøy var Hans Nielsens Hauges føde- og oppvekststed, så må en nasjonsbygger også ha en nasjonal feiring. En rådgivende komité bestående av 14 personer, deriblant Kjell Magne Bondevik, Harald Stanghelle og Per-Olaf Lundteigen, jobber nå sammen med Høiden, Thøgersen og jubileumsstyret for fullt med å planlegge arrangementer rundt om i hele landet.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Hans Nielsen Hauge, slik billedhuggeren Torsten Christensen Fladmoe (1831-1886) så ham da denne bysten ble til trolig på 1870-tallet. Kunstverket er en del av inventaret ved Hauges Minde på Rolvsøy. Foto: Arne Børresen

– Her blir det konserter i fleng, Hauge-symposium på Litteraturhuset i Oslo, seminarer, foredrag og festforestillinger med både barn og voksne involvert. Hauge var en stor mann, derfor fortjener han også en stor feiring. Norges Bank skal til og med utgi en minnemynt over Hauge – helt uten at vi har tatt noe initiativ til dette. Det sier sitt om hans posisjon, påpeker Hans-Petter Thøgersen før Høiden legger til:

– Jeg har hatt gleden av å ta i mot utallige skoleklasser på Hauges Minde i snart en menneskealder. Nylig kom det 30 eldre mannfolk fra Bergen hit. En av dem utbrøt høyt under besøket: «Tenk at jeg skulle få komme hit!»

Fredrikstad kommune, Viken Fylkeskommune, staten og en lang rekke private sponsorer innenfor både kirkelivet og næringslivet finansierer Hans Nielsen Hauges 250-årsjubileum.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen