Nyheter

Utvider utlån av kunst med verk fra lokale navn

Blant annet for å støtte lokale kunstnere gjennom en krevende tid, har Fredrikstad kommune kjøpt inn seks nye arbeider til Artoteket, bibliotekets egen utlånsordning for kunst.

Som følge av en ekstra koronabevilgning i kommunens kultur- og miljøutvalg tidligere i oktober, kan Fredrikstads innbyggere snart velge mellom ytterligere en skulptur og fem bilder i den allerede rikholdige utlånsordningen.

— En hardt prøvet gruppe yrkesutøvere får en mulighet til å selge sin kunst, og Fredrikstads beboere får mulighet til å låne den og pryde sine hjem, sier leder av kommunens innkjøpsordning for løskunst, Aase Westlie i en pressemelding.

Les også: Kunstner Vegard Hanve (73) har bare én prosent syn igjen: – Det har forandret måten jeg jobber på og uttrykket mitt (+)

– Jeg ønsker å skape poesi i bildene mine, som gjør at folk får noe å undre seg over, sier Elisabeth Mathisen om sitt bidrag til Artoteket – «Å hviske til en fugl».

– Jeg ønsker å skape poesi i bildene mine, som gjør at folk får noe å undre seg over, sier Elisabeth Mathisen om sitt bidrag til Artoteket – «Å hviske til en fugl». FOTO: Hermund L. Kjernli

Håper på mer

Artoteket besto før de nye kjøpene av over 80 verk fra både kjente lokale, nasjonale og internasjonale kunstnernavn. I våres ble det vedtatt å sette av 30.000 kroner til å fylle på utlånsordningen, og sammen med restmidler fra tidligere bevilgninger kunne det legges totalt 80.000 kroner på bordet for å sikre seg større utvalg.

Byens kunstnere ble invitert til å levere inn mulige bidrag, og responsen var ifølge Westlie formidabel.

– I alt 150 arbeider representert ved 25 kunstnere ble tilsendt komitéen. Et mangfold av spennende og gode kunstverk, forteller hun i pressemeldingen.

En av de seks kunstnerne som ble valgt ut i denne runden er grafikeren Elisabeth Mathisen.

– Det syns jeg er veldig hyggelig, og det er kjempebra at Fredrikstad kommune har etablert denne ordningen. Nå håper jeg bare at de vil øke budsjettet slik at de får mulighet til å kjøpe inn enda mer, for det produseres så mye bra kunst her i Fredrikstad, sier Mathisen til Demokraten.

Les også: Antikkforhandler løste mysteriet rundt Herman Heblers stjålne «Kvinne»

– Gøy med synlighet

Mathisen flyttet til Fredrikstad fra Oslo for åtte år siden, og lar seg stadig imponere av byens kunstmiljø.

– Jeg har selv atelier ute på Hydrogenfabrikken sammen med ti andre. Grunnen til at jeg flyttet hit var den vanskelige ateliersituasjonen i Oslo, og jeg er kjempefornøyd med det valget.

Også Tor Magnus Lundeby setter stor pris på at kommunen falt ned på hans oljemaleri som ett av de nye utlånsverkene.

– Det er alltid gøy å bli valgt ut, og veldig stas å bli kjøpt inn til nettopp en sånn ordning, blant annet fordi det åpner en mulighet for at mange kan få sett det og hatt det på veggen hjemme. Ofte når kunstverk blir kjøpt inn av kommuner, blir de hengende et sted hvor folk flest ikke har tilgang, og når det per i dag heller ikke finnes noe eget kunstmuseum her i byen, er dette en fin anledning til å nå ut til flere, sier han.

Les også: Lekte selv «viking» som guttunge på Hvaler i 1970-årene (+)

Tor-Mangus Lundebys oljemaleri «Lobbylim» er også nyinnkjøpt til utlånsordningen.

Tor-Mangus Lundebys oljemaleri «Lobbylim» er også nyinnkjøpt til utlånsordningen. FOTO: Hermund L. Kjernli

Framtidsbekymring

Selv om han ikke selv har blitt rammet her og nå som følge av koronasituasjonen, peker han på at en konsekvens av økonomisk trangere tider er at arbeidsplasser og andre aktuelle kunstkjøpere ikke tar seg råd til denne typen investeringer, og frykter de framtidige ringvirkningene av dette.

– Det man opplever når det er nedgangstider, er at innkjøp av kunst også går betraktelig ned. Det skjedde også i 2008, under finanskrisen i store deler av den vestlige verden. Av alle kunstsalg går fem prosent inn i et fond som skal brukes til stipender, så på sikt vil nok hele kunstnerstanden merke at det blir mindre å hente til å fordype seg i større prosjekter, mener Lundeby.

Elisabeth Mathisen legger heller ikke skjul på at koronasituasjonen er svært utfordrende for mange kunstnere.

– For meg har det gått ganske bra, selv om jeg har måttet avlyse noen grafikkurs og tapt inntekter på det. Jeg har en garantiinntekt i bunnen som gjør at jeg klarer meg over kneika, men det er dessverre ikke alle som er så heldige, de aller færreste er det, sier hun.

Les også: – Et strategisk grunnlag for Fredrikstad kommune til å skape liv og lys i tomme, flotte bygg (+)

Elin Hegge ved Fredrikstad bibliotek er godt fornøyd med de nyeste kunsttilskuddene. Her holder hun Petter Alexander Hepsøs bronseskulptur «Himmelkikker».

Elin Hegge ved Fredrikstad bibliotek er godt fornøyd med de nyeste kunsttilskuddene. Her holder hun Petter Alexander Hepsøs bronseskulptur «Himmelkikker». FOTO: Hermund L. Kjernli

– Unik mulighet

Elin Hegge ved Fredrikstad bibliotek forteller at de tar sikte på å ha de nye kunstverkene klare til utlån fra Artoteket innen kort tid.

– Da vil man kunne låne dem i tre måneder av gangen, og hvis det ikke er venteliste kan låneperioden fornyes tre ganger slik at man kan ha dem hjemme i inntil et år, sier hun.

— Dette oppleves konstruktivt, en ordentlig vinn-vinn-mulighet. Den beste måten å hjelpe kunstnere på, er jo ved å kjøpe kunst og la så mange som mulig få oppleve den. Byens beboere får en unik mulighet til å bli kjent med kunst og kunstnere. Dette er både kunnskapsformidling og nysgjerrighetsskapende, fastslår Aase Westlie.

Les også: – Fredrikstad-folk fortjener et fett bibliotek

FAKTA:

* Dette er de seks nye kunstverkene Fredrikstad-folk om ikke lenge vil kunne reservere via bibliotekets nettsider, hente på biblioteket og ta med seg hjem til egen stue:

  • Petter Alexander Hepsø, «Himmelkikker». Skulptur i bronse
  • Elisabeth Mathisen, «Å hviske til en fugl». Koldnålstrykk
  • Bente Vold Klausen, tekstilarbeid
  • Tommi Sarkapalo, uten tittel. Tresnitt
  • Dag Marius Hestvik, uten tittel. Fotografi
  • Tor Magnus Lundeby, «Lobbylim». Oljemaleri

Mer fra Dagsavisen