Politidirektoratet har beordret polititjenestemenn over hele landet til å bevæpne seg på 17. mai. FOTO: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX

Våpen på barnas dag

17. mai er barnas dag. Mens andre nasjoner har brukt sin selvstendighetsdag eller nasjonaldag til å vise militær styrke, har vår nasjonale feiring av grunnloven vært markert med barnetog.

Vår nasjonaldag er et smykke som har imponert en hel verden med sin innretning.

Politidirektoratet har presisert at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot på 17. mai-feiringen. Når politiet på steder som Arendal, Voss, Rakkestad, Ski og Lofoten i morgen likevel skal bære håndvåpen i beltet, sender vi et signal om at Norge er utrygt og at landets grunnleggende forutsetninger for å gjennomføre en fredelig feiring, er endret. Det er det ingen grunn til.

For knappe tre uker siden besluttet direktoratet at alle politifolk i tjeneste skal være bevæpnet på nasjonaldagen. Instruksen er en ytterligere utvidelse av praksis fra i fjor og gjennomføres nå i hele landet. I store og små byer, i tettsteder og bygder.

Vi har forståelse for at politiet i hovedstaden, der landets sentrale institusjoner, regjering, storting og kongefamilie befinner seg, har en økt beredskap. I Oslo er det mange nasjonale, symbolske mål for potensielle terrorister. Det er det med respekt å melde ikke på Voss.

Norsk politi er i en særstilling i verden. Det er ubevæpnet, og dette har vært et viktig prinsipp. I fjor vedtok Stortinget det første steget på vei fra dette prinsippet da politi ble permanent bevæpnet ved enkeltinstitusjoner og sentrale trafikknutepunkt som Oslo Lufthavn. Nylig kom søknaden om at politi på Flesland i Bergen skal være permanent bevæpnet. Undersøkelser viser at politiet selv ønsker permanent bevæpning, mens folket er delt i spørsmålet.

Pålegg om bevæpnet politi over hele landet i morgen er politikk og ikke et beredskapstiltak. Politifolk med våpen på hofta på 17. mai vil bevege normalen i retning av generell bevæpning av ordensmakten i Norge, slik Fremskrittspartiet har kjempet for i seks år med justis- og beredskapsministeren i sine rekker. Vi advarer mot denne utviklingen.