Dagsavisen Ung

Prisen for god samvittighet

Bruk de utallige gulrøttene dere har, fremfor den bambusen som alltid ligger foran nesa deres.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg er lei. Av avgifts-klimahysteriet. Lei av budskapet om at «så lenge vi betaler mer skatt, så redder vi klimaet». Ja, vi må legge om til flere bærekraftige valg for klima og miljø – og jeg kan fint ta valg selv for å være med på den omstillingen.

Men hvorfor skal vi pines til å ta klimavennlige valg?

Les også: Varsler kamp om topplassen i MDG

Hver eneste gang det er snakk om å gjøre noe for miljøet, er løsningen at vi skal betale oss til god samvittighet. Hvorfor skal jeg som enkeltindivid straffes med skatt og avgift, med et grønt sugerør i lomma, fremfor rose meg om jeg velger klimavennlig? Og, hva skjedde med troen på teknologien?

Avgifter og skatt er det grepet avgiftskåte politikerne og deres støttespillere tyr til nærmest hver eneste gang det kommer til en problemstilling. Nettopp fordi det gir et enkelt svar. Men verden er ikke enkel. Bare fordi man setter opp flypassasjeravgiften, så går ikke klimautslippene ned.

Det kan høres fint ut, men tvert om kan slike tiltak ha en langt større konsekvens enn utgangspunktet.

Gabriel Hvarnes Wiedemann, Medlem i Oslo FpU. Foto: Privat.

Avgifter som bedrifter møter på er emballasjeavgift, CO2-avgift, avgift om du ansetter folk, har tomt med eiendomsskatt, formuesskatten som regnes ut fra hvor stor verdi bedriften din har (uavhengig om bedriften går i pluss) og ufattelige flere med særavgifter og mva.

Mitt spørsmål er egentlig: hvorfor har ikke enda flere bedrifter allerede flagget ut? Her skaper de verdier, arbeidsplasser og inntekter til staten, og skattes til bedriften vrir seg i grava for å luke ut av baklomma.

Les også: «Den oljekåte regjeringen har overhodet ikke tatt innover seg at de koker kloden»

Så, hvordan kan vi, samfunn som enkeltmenneske, bevege oss mot en tid med harmoni med miljø og klima?

Jeg peker bare på menneskets største forvandling gjennom alle tider, den industrielle revolusjonen. Inntektene pr. innbygger er mer enn tidoblet. Kapitalismen gjorde at befolkningen i snitt ble ti ganger rikere. Tenk på det!

Levealderen har økt fra 33,4 år på 1820-tallet til 79,7 år. Kapitalismen ga mennesker med en drøm en mulighet til å realisere den, og gjorde at føydalsamfunn og klasseskiller gikk ned for telling, og gradvis nærmet seg sekund nummer 10.3.

Science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke: «Enhver tilstrekkelig avansert teknologi er uatskillelig fra magi.» Hvem ville forutsett Google, elektrisitet, hydrogenbiler og alt annet som har bidratt med å gi mennesker verden over kunnskap, mat på bordet, jobb og håp?

Teknologi og effektivisering har siden den industrielle revolusjonen løst problemer for både samfunn og miljø. Vi har løst mye, verden er ikke så grusom som man skal tro.

Løft blikket, se hvor godt vi er kommet framover på kun noen få tiår.

Derfor skal vi ikke stoppe utviklingen med avgifter og skatt. La markedet styre sjappa. Bare følg med på Oslo Børs med blant annet det nye børsnoterte selskapet Aker Carbon Capture som har femdoblet seg i markedsverdi siden lanseringen for litt over en måned siden.

Børsen viser hvordan investorer, småsparere som meg, pensjonssparere og andre interessenter (f.eks. staten i Equinor) legger verdiene sine. De legger dem i framtida.

Derfor går Norge framover med sine nye selskaper og rik kompetanse på det bærekraftige feltet. Samtidig har vi den flotte oljen og gassen vår som gjorde at Storbritannia kunne ha sin første kullfrie uke siden sitt første kullkraftverk i 1882.

Etterspørselsveksten etter energi er i vekstland hvor en milliard mennesker er uten strøm.

Les også:  Jeg skjønner ikke hvordan regjeringen mener at vi skal få befolkningen over på nullutslippsbiler

Siden 2000 har energiveksten i verden økt med 40 prosent. Gass slipper ut halvparten så mye CO2 som kull. Og ser vi mot Kina med 1,5 mrd. mennesker og som har et energiforbruk basert på kull (90 %), ser vi at Norges gass er en viktig del av løsningen.

Derfor må vi begynne å åpne øynene våre. Vi må beholde bedriftene i Norge hvor potensialet er størst for grønn vekst, og rose de som opererer miljøvennlig. Og politikerne må slutte å skyve skam over på vanlige folk.

Jeg skal gi dere sosialistpolitikere et tips på veien.

Konkurranseutsett kollektivtransporten og få lavere priser, fremfor å statlig finansiere dyrt med kompensasjon fra bilister Norge over som må ty til dieselbilen sin.

Bruk de utallige gulrøttene dere har, fremfor den bambusen som alltid ligger foran nesa deres.