Debatt

Tørst og småbrisen rollemodell

Når du jekker en pils til grillingen hver dag i sommerferien, er du en rollemodell for barna dine. Har du tenkt på det?

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Barn tar etter det foreldrene gjør. Det er den måten de lærer på. Hvis foreldre sniker i køen, vil barnet snike i køen senere. Hvis foreldrene roper i diskusjoner seg imellom, vil barnet også begynne å rope i diskusjoner.

Og det hjelper ikke å si til barnet at det ikke er lov å snakke stygt om andre, hvis du selv snakker nedsettende om kolleger og naboer under middagen.

Barn ser, og lærer.

Les også: Eirik Newths samboer lå for døden: – Jeg dopet vekk følelsene mine

Det gjelder også alkohol. Hvordan barna dine kommer til å håndtere alkohol, vil sannsynligvis ligne på hvordan du drikker. De lærer alkoholkulturen hjemme.

Hva er det du vil at barna dine skal ta med seg hjemmefra? At du alltid drikker når du skal kose deg? Eller at man like gjerne kan kose seg i helgen på andre måter? At alkohol bare er noe positivt og morsomt?

Eller at det også er noe man bør håndtere med forsiktighet?

Nå barna blir til ungdommer er mange nysgjerrige på alkohol og ser på det å drikke som en naturlig del av overgangen fra barn til voksen. Det kan få alvorlige konsekvenser. Alkohol er ofte knyttet til risiko for ulykker, vold, og overgrep blant unge.

Som forelder har du også stor påvirkningskraft på hvordan barnet ditt vil håndtere alkohol i ungdomsåra. Forskning viser at tenåringer med foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.

En gjennomgang av Ungdata-undersøkelser i 47 kommuner utført ved KoRus-Sør viser i tillegg to andre foreldrefaktorer som er viktig: Jo dårligere ungdommens relasjon til foreldre er, desto større er sjansen for at de har drukket seg beruset.

Og i samme undersøkelse kommer det fram at dersom minst en av foreldrene har et høyt alkoholbruk, øker sannsynligheten for at ungdommen har drukket seg beruset.

Altfor mange barn og ungdommer møter voksenlivet med vonde minner og erfaringer med alkohol i bagasjen.

Les også: Frp-topp mener moralister i Helsedirektoratet hindrer røykeslutt

Det er barn som har opplevd at alkoholen har hatt en dominerende plass, at den alltid var til stede i sosiale sammenhenger og når foreldrene skulle kose seg.

Og at alkoholen og lykkepromillen stadig vekk stjal oppmerksomheten fra barnet og barnets behov.

En stor gave du kan gi barna dine er erfaring med voksne som har et bevisst forhold til alkohol og som har håndtert alkohol forsiktig, godt og fornuftig. Hva det betyr vil variere fra familie til familie.

Noen tenker at man bør være totalavholds.

Andre er bevisste på at de bare drikker alkohol etter at barna har lagt seg, mens andre igjen tenker det er greit å vise at alkohol er en naturlig del av ulike settinger, som ikke trenger å skape problemer.

Det viktige er at du både sier og viser dem i praksis at alkoholen må brukes med omhu. For uvøren bruk får konsekvenser for den som drikker, og for de rundt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Debatt