Krisen fortsetter

Det må nye koster til hvis klimamålet skal nås.

Begrepet krisebudsjett har aldri passet bedre på et norsk statsbudsjett. Budsjettet er i hovedsak en videreføring av den dramatiske omleggingen av finanspolitikken som regjeringen og Stortinget ble enig om i vår. Det hører med til dette bildet at Norges Bank satte renta til null.

Uten støttepakkene og nullrentepolitikken hadde økonomien og næringslivet brutt sammen.

Les også: «Frp vil være helt nazi mot statsminister Erna Solbergs statsbudsjett»

Det er nødvendig at statsbudsjettet viderefører politikken med å pumpe oljemilliarder inn i økonomien. Hvis ikke dette er nok, må det brukes mer. Regjeringens aller viktigste jobb er å holde hjula i sving og folk i arbeid. Det er bedre enn det var i vinter. Men det er langt igjen til Norge kan friskmeldes.

Regjeringen har ikke vært redd for å svi av oljemilliarder. Høyresidens motstand mot å stimulere økonomien med statens penger, fikk seg en smell med koronaen. Finansministere i alle vestlige land oppfører seg nå som de tilhører venstresiden. De bruker de pengene de har for å slå ned krisen.

Norge er i den heldige situasjonen at vi slipper å låne pengene. Vi har dem i oljefondet.

Budsjettets svakeste side er den mangelfulle satsingen på klimapolitikken. Det går fram av statsbudsjettet at Norge må stramme klimapolitikken kraftig inn for å nå klimamålene for 2030. Målet er å kutte 50–55 prosent. Regjeringen styrer mot 20,8 prosent. Det må nye koster til hvis klimamålet skal nås.

Les også: Listhaug: – De sier at det vi ønsker er færre kvoteflyktninger

Dette er regjeringens siste statsbudsjett før valget. Finansminister Jan Tore Sanner kunne nok ha ønsket seg et mer fristede valgkampbudsjett. Flikking på inntektsskatten og lavere formuesskatt er ikke mye å friste konservative velgere med. Det er heller ikke mye Frp kan juble over. Partiet kan kanskje presse regjeringen til å justere rammen for kvoteflyktninger og lette på avgifter for å hindre svenskehandel.

Statsbudsjettets hovedoppgave er å holde økonomien i gang.

Neste høst vet vi om regjeringen har lykkes med det. Hvis ikke, tror vi velgerne bestemmer ved valget at landet trenger en ny regjering.