Dagsavisen mener

Undergraver retten

Reaksjoner på arrestordre undergraver Den internasjonale straffedomstolen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Lederen for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ba mandag om arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas-ledelsen. Sjefanklager Karim Khan ønsker også den kontroversielle israelske forsvarsministeren Yoav Gallant arrestert.

Den internasjonale straffedomstolen etterforsker løpende krigen i Gaza, og Khan mener å ha funnet bevis for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Den internasjonale domstolen (ICJ) advarte Israel i januar mot videre krigshandlinger som ville underbygge en tiltale for folkemord.

USA undergraver Den internasjonale straffedomstolens autoritet generelt

Arrestbegjæringene som kommer nå, er bare en logisk, rettslig følge av etterforskningen. Retten har etterforsket Israel for brudd på folkeretten på Gaza og Vestbredden tilbake til 2014.

Nyheten om arrestordren, som først må godkjennes av et utvalg ICC-dommere, har skapt enorme reaksjoner. Fra begge parter og fra alle hold. Israel har på autopilot definert begjæringa som «antisemittisme», og Netanyahu hevder at «antisemittismen har spredd seg til domstolen i Haag». USAs president Joe Biden kaller det en skandale, og reagerer kraftig på at handlingene til Israel og Hamas sidestilles.

Les også: Det er et livsfarlig mønster når politiske ledere utfordrer frie mediers adgang til å kritisere makta (+)

Biden er også tydelig på at krigshandlingene på Gaza ikke er folkemord. Og fordømmer nå, som han har gjort tidligere, etterforskningen av krigsforbrytelser på Gaza. USA undergraver slik Den internasjonale straffedomstolens autoritet generelt og i denne saken spesielt. Det er svært uheldig og svekker den internasjonale orden.

Den internasjonale straffedomstolens integritet er truet når verdens mektigste land er så tydelig i sin vurdering av sakens fakta som ligger på rettens bord, og åpent utfordrer rettens jurisdiksjon. USA ønsker åpenbart ingen overnasjonal dommer og trakk seg i 2002 fra det internasjonale samarbeidet. Heller ikke Israel anerkjenner retten.

Russland og Kina respekterer heller ikke domstolens myndighet, og når USA nå pulveriserer rettens rolle, og garanterer for Israels straffefritak, er det åpenbart at verdens stormakter setter seg over det globale fellesskapets etikk. Det er ikke et godt tegn på vei inn i en usikker framtid.

De 124 landene som derimot anerkjenner Den internasjonale straffedomstolen, blant dem Norge, må handle i tråd med en eventuell arrestordre og domsslutning. Det betyr at Israels statsminister vil arresteres på norsk jord.

For Israel er prosessen og omtalen uansett en stor belastning. Selv uten dom eller arrestasjon av landets ledere er Israels omdømme internasjonalt skadet. Statsminister Netanyahus posisjon i hjemlig politikk svekkes. Og det vil kunne få store konsekvenser for videre samarbeid og handel.

Les også: Eide: Vil være forpliktet til å pågripe Netanyahu hvis han reiser hit

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener